JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nyheter i korthet från 1997



USA-kultur i Karlskrona


Amerikanska kontraktstillverkaren Flextronics hade precis köpt Ericssons Karlskronafabrik. Det var Ericsson Business Networks tillverkning i fabrikerna Verkö och Vedeby i Karlskrona som fick sätta upp Flextronics-skyltar. Med köpet följde en mer amerikansk företagskultur, och oenighet om hur ett städat skrivbord egentligen ser ut.

Elfa på CD

Den klassiska Elfa-katalogen kom äntligen på CD-ROM. Ett halvår senare var det premiär för Elfa-katalogen på Internet. Ingetdera alternativet tog dock död på papperskatalogen, som fortfarande år 2002 lever i högönsklig välmåga.

CDMA skulle ge bredband

På Cebit-mässan i Hannover visas för första gången mobil bredbandskommunikation byggd på CDMA-tekniken. Det är tyska Siemens som i samarbete med koreanska Samsung och amerikanska Interdigital blivit först med bredbands-CDMA. Det nya nätet ska klara mobila ISDN- och videotjänster.

EU-kommissionen är bekymrad för att Europa ska förlora marknadsandelar till USA för bredbandiga satellittjänster, och uppmanar till ökat samarbete europeiska företag emellan.

Flashminnet in i mobilen

Ett flashminne för mobiltelefonen. Det hoppas Intel på, och utvecklar en ny generation flashminnen med tillhörande programvara. Även AMD och Atmel hänger på, och slår ett slag för mindre och strömsnålare digitala mobiltelefoner genom att utveckla flashminnen för både data och programkod. Det ska ge billigare tillverkning, mindre kortyta och lägre effektförbrukning.

Fröet till det svenska optoundret

1997 var ett viktigt år för det som skulle komma beskrivas som det svenska optoundret. För årets skräll stod fyra svenska ingenjörer som hoppade av från KTH och dess dotterbolag IMC, Industriellt Mikroelektronikcentrum. De tömde spargrisarna, grundade företaget Altitun och byggde en avstämbar laser för telekommunikationstillämpningar.

Grundarna hette Lennart Ramberg, Björn Broberg, Stefan Lindgren och Robert Plastow. Den sistnämnde är varken svensk eller ingenjör, utan den engelska konsult som anlitades för att göra en förberedande marknadsundersökning innan Altitun drog igång. Han blev så entusiastisk att han själv ville bli delaktig i företaget.

Och han hade med rätta fog för sin entusiasm. Tre år senare hostade det amerikanska telekomföretaget ADC upp den rekordhöga köpesumman 872 miljoner dollar för att få köpa Altitun.

Torun Bager

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)