Framtidens mobiltelefon levereras som en kropp utan själ. Köparen fyller själv menyerna med javaprogram.Den kommande standarden Midp öppnar alltmer av mobilens funktioner för Java.
Lagerarbetare, kontorister och busschaufförer får telefoner med specialutvecklade javaprogram som slår i kataloger, skickar rapporter, zoomar i kartor eller tar emot order.
Javamobilen är redan klubbad i styrelserummen. Inom sex månader finns på den europeiska marknaden ett femtontal javamobiler från Motorola, Nokia, Sony Ericsson och Siemens. Priserna börjar på 2 000 kronor.
Javatekniken är oberoende av 3G. Snarare minska Java behovet av bandbredd eftersom en programmerad mobil kan "tänka själv" i stället för att tanka hem data över nätet.
Prognosen är att 100 miljoner javamobiler säljs under detta år. Allt fler med javastöd direkt i mikroprocessorn.
Får inte ringa själv
Dagens javaprogram bor i så kallade sandlådor där de inte kommer åt mobilens grundfunktioner. Ett javaprogram får till exempel inte slå telefonnummer.
Motiveringen är säkerhet. Användaren behöver inte oroa sig för att javaprogram ringer 071-nummer i smyg. Och operatören behöver inte ta emot klagomål när javaprogram förstör ringfunktionen.
Midp (mobile information device profile) heter den standard som definierar Java för mobiltelefoner. Ett javaprogram skrivet enligt Midp kallas för en midlet, analogt med webbläsarens applet.
Där Javas frihet är beskuren i telefonnätet, är den desto friare i datanätet. Den kommande version 2.0 av Midp släpper alla tyglar och ger javamobilen full nätverkskompetens.
Midp 2.0 kan öppna alla typer av förbindelser över Internet. Med den säkerhet som krävs för till exempel banktransaktioner.
I dag kan en midlet vara en webbläsare. I Midp 2.0 kan den vara en webbserver.
Det som läggs till är så kallad push. Det betyder att midletten kan reagera på en händelse utifrån. Direktkommunikation som chat och ordergivning behöver den möjligheten.
Stor marknad för program
Att slå telefonnummer ligger fortfarande utanför Midp 2.0. Men funktionen är kanske inte lika intressant för framtiden som att kunna "slå" IP-nummer. Man kan tänka sig att den klassiska delen av telefonen sköter ringandet medan Java tar hand om datatrafiken.
När javaprogrammen alltmer definierar mobiltelefonen, blir hårdvaran utbytbar. När framtidens användare byter hårdvara, passar hon säkert på att reinkarnera den gamla mobilens själ - programvaran - i den nya modellen.
Utvecklingen borde hota tillverkarnas varumärken. Ändå är Nokia tidigt ute med utvecklarportaler, programmerartävlingar och användarforum för Java. Motorola, Ericsson och Siemens följer efter.
Ur tillverkarnas perspektiv är Java ett sätt att öka mervärdet på telefonen. Det finns en stor kundbas eftersom javaprogram kan köra på de flesta plattformar, inte bara javamobiler.
Kanske har tillverkarna bedömt utvecklingen ostoppbar. Java ger operatörerna - som har mycket makt - en chans att knyta slutanvändarna hårdare till sig.
I Japan är det en operatör, NTT Docomo, som är det starka varumärket på mobilmarknaden. NTT Docomo talar om vad mobilerna ska kunna och tillverkarna fogar sig. Kanske ser europeiska och amerikanska operatörer en chans att rycka åt sig initiativet från tillverkarna?
Tekniken tillåter tredjepart att ge sig in i leken som programleverantör. Precis som idag när det gäller ringsignaler och loggor.
Java har potential att bli mycket större än marknaden för ringsignaler. Kriget har redan börjat om vem som ska bli den huvudsakliga kanalen för nedladdning av javaprogram till javamobiler.
Många utmanare
Nokia har exklusiv rätt till all mobilanvändning av nästa del av Stjärnornas krig. Och tillverkarna har börjat trampa revir utanför standarden. I princip ska alla javaprogram kunna köra på alla javamobiler. Men både Nokia och Siemens gör tillägg som saboterar detta. Det är ett slag mot Javas grundprincip, men ett enkelt sätt att skapa exklusivitet.
Java är inte den enda programplattformen för framtidens mobiler. Qualcomm har en plattform som heter Brew. TTP Com har en som heter WGE (wireless gaming engine). Och Microsoft har Dotnet compact framework.
Det kommer också att skrivas program direkt för de handdatormobiler som har fullfjädrade öppna operativsystem, som Linux, Windows CE, Symbian och Palm OS.
Men mycket pekar på att det i stor utsträckning blir Java som programmerar framtidens mobiltelefoner.
Jan Tångring