JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ännu ingen självklar ledare inom bildsensorer i CMOS

Dryga tjoget leverantörer är aktiva inom CMOS-baserade bildsensorer, men hittills har ingen tagit herraväldet över den växande marknaden. Nyligen gav sig Micron in i leken. National Semiconductor, Hitachi och Transchip är tre andra företag som på sistone presenterat nyheter.
Att tala om ett genombrott för CMOS-sensorer känns lite som att ropa "Vargen kommer!". I åratal har de billigare, mindre och effektsnålare CMOS-sensorerna spåtts köra om CCD-varianterna (Charged Coupled Devices), men ändå har majoriteten av de bildsensorer som säljs fortfarande byggt på CCD-teknik.

CCD-sensorernas högre upplösning och färre störningar har fällt avgörandet. Men CMOS-tekniken knappar ständigt in på försprången i upplösning, och dessutom är nya tillämpningar som inte kräver fantastisk bildkvalitet är på väg ut på marknaden. 3G-telefonerna spås bli den verkliga dörröppnaren för CMOS-baserade bildsensorer.

- I år eller nästa år kommer det att säljas fler CMOS-sensorer än CCD-sensorer. Teknikövergången har redan börjat, och det är tack vare mobiltelefoner som den verkliga explosionen kommer att sker, säger Cyrille Claustres som är marknadsansvarig för National Semiconductors bildsensorer.

Eftersom styckepriset är högre för CCD-varianterna så dröjer det dock tills CMOS-sensorer tar herraväldet även mätt i intäkter.

Många konkurrenter

National Semiconductor är ett av de 20-30 företag som är verksamma inom bildsensorer i CMOS, en marknadsnisch som ännu inte han någon självklar ledare. I maj klev även halvledarföretaget Micron in på arenan med två CMOS-sensorer för kameror i mobiltelefoner och andra bärbara produkter. Den ena är en fristående bildsensor, den andra en enkretskamera. Båda har 352 x 288 bildpunkter (CIF - Common Intermediate Format), ett optiskt format på 1/7 tum, inbyggd 8 bitars AD-omvandling och stöd för video med upp till 30 ramar per sekund. Den fristående varianten drar typiskt mindre än 17 mW vid maximal datahastighet. Enkretskameran, som även har en integrerad bildbehandlingsprocessor, drar mindre än 45 mW vi full datahastighet.

Hitachi och israeliska Transchip är två andra exempel på företag som under våren lanserat CMOS-baserade kameralösningar avsedda för mobiltelefoner.

Från bil till biometri

Men mobiltelefoner är långt ifrån den enda tillämpningen som tros sluka bildsensorer. Många sensorer spås även hamna i PC-kameror. För övrigt är det ett ganska spretigt fält - användningsområdena speglas rätt bra av National Semiconductors sju nylanserade medlemmar i sensorfamilj LM96, som anpassas för olika användningsområden.

Två av nykomlingarna klarar industritemperaturer. De har stort dynamikområde och ger skarpa bilder även under svåra ljusförhållanden. Förutom industri- och övervakningstillämpningar är de avsedda för olika säkerhetsfunktioner i bilar, som att vid filbyte varna för eventuella fartdårar i den nya filen.

En annan variant har färre bildpunkter (100 x 128), men är i gengäld snabb. Den klarar video med 600 ramar per sekund och kan därför övervaka mycket snabba förlopp exempelvis när en bils luftkudde utlöses.

Ytterligare två är med 1288 x 1032 bildpunkter optimerade för hög bildkvalitet och låg effektförbrukning. De har familjens största optiska format - en halv tum- och är tänkta för exempelvis övervakningskameror, mobiltelefoner, PDAer samt biometritillämpningar. De sista två har samma upplösning men mindre bildyta, och kan bland mycket annat göra tjänst i streckkodsläsare. De billigaste varianterna kostar 7 dollar stycket i stora volymer, de dyraste 13,5 dollar.

Cyrille Claustres tror att helt nya användningsområden kan växa fram

- Många relativt små företag med ljusa idéer växer fram. Ett exempel är Anoto med sin penna, ett annat Wespot med sina smarta dörröppnare.

Charlotta von Schultz

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)