JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Demonstrator ska visa vad Socware kan

En transceiver för programvarustyrd radio knyter ihop industri och högskolor

Med demonstratorn Soctrix försöker Acreo Socware Center slå tre flugor i en smäll: man höjer kompetensen inom klustret Socware, knyter samman högskoleforskning med industrin samt ger potentiella investerare en möjlighet att känna Socware på pulsen.
Soctrix är namnet på ett demonstratorprojekt som drogs igång i slutet av april inom ramen för Socware, regeringens femåriga satsning på ett svenskt kluster för utveckling av systemkretsar för trådlös kommunikation och bredbandsnät. Under två-tre år ska 15 Acreoanställda i Norrköping och Lund utveckla en transceiver för bredbandig, trådlös kommunikation. Till sin hjälp har de samarbetspartner på ett antal företag samt stöd av en handfull högskoledoktorander.

- Projektet är unikt. Det liknar ett projekt för produktutveckling i företag, men har forskningsinriktning, säger Patrik Eriksson som är forskningschef på Acreo Socware Center.

Transceivern ska stödja 3G-standarden W-CDMA såväl som olika standarder för WLAN (Wireless Local Area Networks) och WPAN (Wireless Personal Area Networks). Den ska dessutom vara liten, effektiv och effektsnål, så det duger inte att stapla transceivrar för de önskade standarderna i samma skal. I stället utnyttjar Soctrix programvarustyrd radio (SDR-Software Defined Radio) där transceivern anpassas till den standard man för tillfället vill använda både vad gäller bandbredd, dynamikområde och den aktuella signalsituationen.

Brett teknikspann

Projektgruppen ska täcka ett brett teknikspann - man ska utveckla antenngränssnitt, rf-funktioner, AD- och DA-omvandling såväl som digitala funktioner och signalbehandling.

- Vi jobbar hårt på att göra smart digital signalbehandling för att slippa extrema krav på analogkonstruktionen, säger Patrik Eriksson.

Projektet är dessutom synnerligen kiselintensivt - hela fyra kiselvändor per år är inplanerade.

Finansieringen för de första två åren är redan i hamn. Ett tredje år, som man tänkt ägna åt integration, är emellertid inte finansierat ännu.

Soctrix har en budget på 35 miljoner kronor för de första två åren varav Acreo står för största delen. Förhoppningen är att tio deltagande företag ska skjuta till en miljon kronor vardera. Som motprestation bidrar statliga Vinnova med 670 000 kronor per företag.

- Vi har satt inträdespriset lågt av marknadsföringsskäl. Potentiella kunder kan prova på ett samarbeta med Acreo och se vad Socware går för, säger Patrik Eriksson

Hittills har taiwanesiska Via Technologies, det singaporianska foundryt Chartered Semiconductor, det svenska konsultföretaget Bitsim samt processorkärneleverantören Arc anslutit sig till projektet. Tre andra företag förhandlar om kontrakt, och Socware har gjort propåer hos ytterligare ett antal företag.

Det finns även ett embryo till ett andra demonstratorprojekt, kallat Socbus, som rör plattformar för bredbandig kommunikation mellan IP-kärnor (Intellectual Property) på en systemkrets. För att Acreo ska kunna gå vidare med Socbus krävs finansiering från industrin.

Två år på nacken

Två år har gått sedan Socwareklustret drogs igång. Våren 2000 anslogs 280 miljoner i offentliga medel fördelat över fem år för att höja Sveriges profil när det gäller utveckling av systemkretsar (SOC- system on silicon) för trådlös kommunikation och bredbandsnät. Av den summan är 100 miljoner kopplade till motprestationer från industrin, som totalt ska bidra med 150 miljoner kronor om allt går enligt planerna. Klustret har sedan dess tagit form och står numera på tre ben:

o navet Acreo Socware Center som håller samman klustret och hjälper utländska företag att rekrytera personal och bygga upp utvecklingsgrupper

o internationell marknadsföring för att locka företag att etablera utvecklingskontor i Sverige

o forskning och utbildning på de tre tekniska högskolorna i Lund, Linköping och Stockholm.

Charlotta von Schultz

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)