JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Infineon köper Ericssons halvledarverksamhet

Uppdaterad: Efter en längre tids spekulationer är det nu klart att det blir tyska Infineon som köper Ericssons halvledarverksamhet. 600 personer förlorar dock jobbet eftersom de två fabrikerna i Kista läggs ned.
- Det här stärker vårt samarbete med Ericsson och Sony Ericsson, säger Infineons vd Ulrich Schumacher.

För cirka 3,6 miljarder kronor kommer han över Ericsson Microelectronics (MIC) spetskompetens på rf-området. Företaget utvecklar och tillverkar radiokretsar för mobiltelefoner och basstationer liksom Bluetoothmoduler och effekttransistorer till slutstegen i basstationerna. I produktportföljen ingår också linjekretsar för fast telefoni och en del andra produkter. Av MIC:s cirka 1 300 anställda kommer 700 att gå över till Infineon. Det är runt 400 konstruktörer, cirka 200 personer som sysslar med produktion av moduler och dessutom 100 inom marknad, försäljning och administration. Övriga 600, som jobbar med driften av halvledarfabriken i Kista, blir kvar på Ericsson liksom själva fabriken.

- Vi kommer att så fort som möjligt flytta över produktionen till våra egna fabriker, säger Ulrich Schumacher.

- Överflyttningen ska börja inom ett år men kommer att ta minst 18 månader.

Köpet innebär alltså att Sveriges största halvledarfabrik sakta fasas ut.

- De två kiselfabrikerna i kista kommer att köras i ett till två år till. Det går inte att motivera investeringar för nästkommande generationer, säger Bo Andersson som är vd på Ericsson Microelectronics.

Att hitta en kommersiell köpare till fabriken lär vara omöjligt, troligen kommer de att läggas ned om inte KTH eller till exempel forskningsbolaget Acreo vill göra om dem till forsknings- eller prototyplab. Kortsiktigt påverkar köpet inte de utvecklingsprojekt som MIC driver med bland annat högskolorna och kiselsmedjan Chartered liksom utrustningstillverkaren Applied Materials.

- Vi kommer att forsätta de projekt som pågår, det gäller bland annat samarbetet med Chartered för att utveckla rf-processer. Vi måste göra det för att kunna uppfylla våra åtaganden.
Hur det blir på sikt är emellertid oklart.

- Det blir en övergångsperiod nu och sedan får vi se, säger Bo Andersson.

MIC omsatte cirka 210 miljoner euro i fjol och går med förlust men Infineon räknar med att vända utvecklingen och lyfta omsättningen till 260 miljoner euro år 2003.

- Det finns tre faktorer som talar för det. Produktionen blir billigare när vi flyttar över den till våra egna fabriker, vi räknar också med att kunna öka försäljningen av MIC:s produkter till andra kunder än Ericsson när de blir fristående och dessutom har de bra produkter som kan öka sina marknadsandelar, säger Ulrich Schumacher.

Idag går cirka 80 procent av produktionen till olika Ericssonbolag och till Sony Ericsson. Det finns dock inga garantier i avtalet att Ericsson kommer att fortsätta att handla av Infineon i framtiden.

- Det finns ett starkt intresse från Ericsson att vi fortsätter med produktionen och vi ska göra vårt bästa för att de ska bli nöjda. För framtiden måste vi bevisa att vi är bäst för att behålla dem som kund, säger Ulrich Schumacher.
MIC:s produkter överlappar delvis med Infineons, det gäller främst på terminalsidan och för Bluetooth.

- Vi är båda verksamma inom Bluetooth men Ericsson är ledande på moduler och vi är bäst på kretsar. Dessutom har vi ingen verksamhet på krafttransistorer och ytterst liten försäljning av radiokretsar till basstationer.

Efter Infineons köp återstår det nu för Ericsson att hitta en lösning för de återstående verksamheterna inom före detta Ericsson Microelectronics. Det är de två dotterbolagen Ericsson Power Modules och Ericsson Optoelectronics som hänger i luften.
Enligt obekräftade uppgifter har man gått bet på att hitta en köpare till optokomponenterna och har därför varslat samtliga anställda om uppsägning.

Per Henricsson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)