JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Okmetic och Epigress i samarbete om kiselkarbidskivor

Svenska Okmetic, dotterbolag till den finska kiselsubstrattillverkaren med samma namn, ska samarbeta med maskintillverkaren Epigress från Lund. Marknaden för substrat domineras idag av den traditionella teknik som amerikanska Cree tagit fram, men den svenska duon tänker nu ta upp kampen.
Okmetic svenska dotterbolag är helt fokuserat på kiselkarbid, och bygger sin verksamhet på forskningsresultaten från institutionen för fysik och mätteknik på Linköpings Universitet. Det handlar om tekniker både för att odla tunna skikt av kiselkarbid, och för att producera kiselkarbidskivor.

- Det här innebär att intresserade grupper kan få tillgång till en ny tillverkningsprocess för kiselkarbidskivor med hög kvalitet, säger Göran Berg på Epigress.

- Det finns för få leverantörer idag. De som hitintills lyckats bäst med att kommersialisera sin produkt är Cree och därför har de dominerat. Okmetics teknik har alla förutsättningar att bli den framtida teknologin för att tillverka högkvalitativa kiselkarbidskivor.

Nyheten presenterades på årets europeiska kiselkarbidkonferens i Linköping, arrangerad av Linköpings Universitet. 357 forskare samlades för att byta erfarenheter om detta halvledarmaterial, vars egenskaper gör det särskilt lämpat för komponenter som ska användas vid höga elektriska strömmar eller spänningar.

- Den mest spännande utvecklingen idag är att man börjar kunna tillverka riktigt bra substrat, och det gör att kiselkarbidkomponenterna har förutsättningar att bli bättre. Till nästa konferens hoppas jag att defekttätheten gått ner ytterligare. Det är defekterna som begränsar komponenternas egenskaper, säger professor Erik Janzén vid institutionen för fysik och mätteknik på Linköpings Universitet.

Det var främst problemet med defekter i substratet som ledde till att ABB lade ner sin verksamhet inom kiselkarbid. Men det problemet tror Erik Janzén snart är löst:

- Idag vet vi inte vad som ger upphov till defekterna. Lösningen ligger med andra ord på grundforskningsnivå.

Torun Bager

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)