JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Alex Breton vill ge varje mobiltelefon en egen skrivare

Den ser ut som en förvuxen datamus korsbefruktad med ett resestrykjärn, skrivaren som Alex Breton utvecklat. Han för den över mitt rutblock, och en karta över Stockholm city framträder ljudlöst.
Alex Breton byggde redan från barnsben elmotorer, instrumentpaneler och fläktar. "Jag har alltid varit fascinerad av elektronik".

Studerade växtbiologi och genetik i hemlandet Mexico. Efter mekanikstudier i Minsk hamnade han i Sverige 1990. Har hunnit starta två företag före Printdreams: ett kring elektroniska cykellås och ett kring en tryckmekanism för exempelvis kulspetspennor.
Mitt eget försök går inte lika bra första gången. Mina svep över pappret är för slumpmässiga. Men efter lite instruktioner går det bättre, och blomman jag ritat i en PDA och överfört till skrivaren via Bluetooth återskapas på pappret.

Enligt Printdreams informationsmaterial ska man kunna "stryka ut" text och bilder av valfri storlek med slumpvisa svepande rörelser, och skrivaren ska rymmas i skjortfickan. Prototypen jag testade är inte riktigt där än, men i april ska en mindre prototyp vara färdig, med en ny egenutvecklad CMOS-sensor med tillhörande optik.

- Det är världens mest noggranna optiska sensor. Det finns inga lika krävande tillämpningar på marknaden, säger Alex Breton, teknisk chef tillika grundare av Printdreams i Kista.

Den lilla trådlösa skrivaren navigerar med hjälp av mikrostrukturer i underlaget. Sensorn ser belysta toppar och skuggiga dalar tack vare dioder som belyser underlaget från sidan. Små fibrer i exempelvis pappret bildar unika mönster som gör
att skrivaren vet var den befinner sig. Avancerade realtidsberäkningar avgör på någon mikrosekund huruvida en bläckpunkt ska skrivas ut eller inte.

Den nya sensorn ger högre hastighet och precision, vilket ska göra det möjligt att föra skrivaren över underlaget på godtyckligt sätt.

Tekniken för tankarna till Anotos pennteknik, och Alex Breton håller med om att det finns likheter. Men Anoto navigerar med hjälp av små prickar på ett specialpapper, medan Printdreams skrivare fungerar på vanligt papper, kartong, hud eller i princip vad som helst som inte är reflekterande. Printdreams sensormodul behöver dessutom högre samplingsfrekvens och bättre upplösning.

Det hela startade våren 2000 när Alex Breton fick en förfrågan från ett österrikiskt företag om att utveckla en digital stämpel.

- Jag tänkte bläckstråle, jag tänkte sensorteknik och funderade på hur man skulle kunna frigöra skrivarhuvudena i vanliga skrivare.

Snart hade han kläckt idén till RMPT - Random Movement Printing Technology - och österrikarna sköt till pengar till en prototyp. Den var färdig i augusti samma år, men uppdragsgivarna valde att
inte gå vidare med projektet.

- Jag fick fria händer att skaffa riskkapital.

Printdreams grundades i mitten av 2001. Företaget har numera 13 anställda plus några konsulter i Kista samt fyra anställda i Minsk i Vitryssland. Man har fler än tjugo inlämnade patentansökningar, varav tio hunnit bli godkända.

Företaget fick mycket uppmärksamhet på fjolårets Cebitmässa. Nu ligger fokus på att vidareutveckla produkten och att jaga kunder.

- Liksom alla start up-företag måste vi se till att få intäkter så snart som möjligt, säger Alex Breton.

Från frankering till leksaker
Printdreams affärsidé är inte att sälja hela skrivare. Man säljer endast navigeringsmodulen med optik, sensor och en asic med styrfunktioner. Licenstagarna får betala en klumpsumma för att utnyttja tekniken och komplettera modulen med batteri, skrivarhuvud, skal samt kommunikationsgränssitt som USB, Bluetooth eller IrDA.

Ännu finns inga kontrakt skrivna, förutom några avsiktsförklaringar. Ett antal kontakter har emellertid etablerats. Bland de mest intressanta är ett stort frankeringsföretag i USA. Printdreams för även diskussioner med europeiska och japanska elektronikkoncerner.

Fast än så länge lever företaget på riskkapital. Man håller hårt i
de runt 30 miljoner kronor som hittills dragits in.

- De dåliga tiderna har på sätt och vis gynnat oss, menar Alex Breton.

Kontoret i Kista har exempelvis kunnat inredas med begagnade möbler, datorer och mätutrustning. I väntan på intäkter förbereder Printdreams ytterligare en finansieringsrunda till sommaren.

Vad är dina framtidsvisioner?

- Åh, det här gillar jag, säger Alex Breton, lutar sig fram och börjar presentera sina idéer.

Han beskriver en liten allt-i-ettlösning med skrivare, kamera, skanner, kopiator och tuschpenna.

Han får det att låta som en ganska enkel konstruktion med två linsuppsättningar som vrids för att använda sensorn för navigering respektive kamera. Fast en sådan högintegrerad produkt finns nog först om 4-5 år. Då hoppas han att RMPT-tekniken redan ska vara väl spridd.

Listan på tänkbara tillämpningar är lång. Den uppenbara är att skriva ut mail, dokument och webbsidor från mobiltelefoner eller PDA-er. Andra exempel är leksaker, streckkodsskrivare, digitala stämplar samt kassaapparater där en sensormodul ersätter motorn. Mer visionära tillämpningar är bilnavigering samt hjärnkirurgi där bläckstråleskrivaren ersatts med en laser.
Idéer är uppenbarligen ingen bristvara. Alex avslöjar att han även har nya produktidéer som man skulle kunna starta företag kring.

- Men jag fokuserar på en sak i taget, och nu är det Printdreams.

Charlotta von Schultz

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)