JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Chalmers växer på mikrosystem

Med hjälp av tio professorer och ett hundratal doktorander från fem institutioner i ett nybildat centrum tänker Chalmers bli ett världsnamn inom integration av mikrosystem.
Chalmers tekniska högskola i Göteborg samlar sina resurser inom mikrosystemproduktion till ett nybildat centrum kallat Center for Microsystem Integration Technology at Chalmers, av någon anledning förkortat till SMIT-Center. Tio professorer och ett hundratal doktorander kommer här att forska på olika aspekter av mikrosystemproduktion. Hälften av doktoranderna kommer från mikroelektronikcentret MC2, övriga från experimentell fysik, materialteknik, teknisk mekanik samt IVF.

- Vi samlar krafterna för att behålla och utöka vår internationella status, och för att komma närmare industrin både här i Sverige och utomlands säger Johan Liu, professor i elektronikproduktion och tillika chef för centret.

Som grundplåt har centret fått 10 miljoner kronor från Stiftelsen för strategisk forskning inom ramen för forskarskolan Eproper. Dessutom har man fått stöd från Chalmers, Vinnova och Göteborgs stad. Till en början handlar det mest att omdisponera befintliga resurser på Chalmers och bygga vidare på den befintliga forskarskolan. Men framöver är tanken att centret ska växa genom industrisamverkan. Företag ska både kunna köpa konsulttjänster och bli medlemmar i centret.

- Vi har mycket resurser att erbjuda industrin, säger Johan Liu.

Han har bjudit in 400 personer från industrin inom och utom landet till ett möte i slutet av april. Redan har ett tiotal företag hörsammat inbjudan. Dessutom kommer en delegation från Shanghai och besöker centret i början av maj.

- På sikt vill vi gärna jobba globalt, till exempel med Kina, säger Johan Liu.

Centret ska fokusera sin forskning inom nio områden. Störst idag är integration av mikrosystem på lågprissubstrat, med mems-kapsling som god tvåa. Även blyfri lödning och ledande lim är två substantiella forskningsområden.

- Vi kommer också att jobba med nanoteknik, där gör vi inte så mycket idag men det är ett område med stora möjligheter, säger Johan Liu.

Han uppmanar också intresserade företag att kontakta centret för att diskutera samarbetsmöjligheter.
Adam Edström

www.elprod.chalmers.se/services/index.html

Adam Edström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)