JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Dialog lägger ner Lund
Tyska Dialog Semiconductor, där Ericsson äger 4,8 procent, stänger sin utvecklingsavdelning i Lund och avskedar de cirka 40 anställda.
Dialog har en längre tid brottats med ekonomiska problem. Förra året gjorde bolaget en förlust på 9 miljoner euro på en omsättning på 77 miljoner euro. Och FoU-andelen av kostnaderna var höga - enligt årsredovisningen låg dessa på 34 miljoner euro förra året.

Nedläggningen av kontoret i Lund ger enligt ett pressmeddelande den "största möjliga kostnadsneddragningen med minsta inverkan på kärnverksamheten".

Dialogs Lundaverksamhet startade för tre år sedan, då man köpte konsult- och utvecklingsbolaget Svep, ursprungligen Svenska Elektronikprodukter. En del av de anställda på Svep gillade dock inte nyordningen, och för 1,5 år sedan sade nio personer upp sig för att bilda konsultföretaget Lundinova, som sedan dess vuxit till 15 anställda och är lönsamt idag.

- Det är inte omöjligt att en och annan från Dialog kan få jobb här. Men vi har inte den ekonomi som krävs för att ta över alla, kommenterar Johan Marnfeldt på Lundinova.

Dialog gör blandat analog-digitala halvledare för telekom- och bilindustrin, främst kretsar för ljud och strömförsörjning. Företaget fick sin nuvarande form 1998 då ledningen - med stöd av bland andra Ericsson - köpte ut en avdelning av Daimler-Benzägda Temic Microelectric. Idag är Dialog börsnoterat.

Ericsson äger en post på 4,8 procent av företaget, men nedläggningen ger ingen anledning till förändring på den punkten.
- Det påverkar oss inte alls, säger My Spangenberg på Ericssons pressavdelning.

Adam Edström
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)