JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Japansk renässans

Den första april var officiellt startdatum för den japanska halvledartillverkaren Renesas. Företaget är en sammanslagning av Hitachis och Mitsubishis halvledarverksamhet.
- Vi blir världens tredje största halvledartillverkare efter Intel och Samsung med en försäljning på cirka sju miljarder dollar men vi siktar på att ta andraplatsen redan i år. På styrkretsar är vi störst i världen liksom på komponenter till CD- och DVD-spelare, säger Matthew Trowbridge som är europachef för Renesas.

- Dessutom blir vi det enda japanska företaget som enbart sysslar med utveckling och tillverkning av integrerade kretsar. Övriga japanska halvledartillverkare ingår i olika konglomerat där halvledartillverkning bara är en liten del den totala verksamheten.

Även om företaget tillverkar flash- och SRAM-minnen är det logikkretsar, det vill säga asicar, styrkretsar och systemkretsar av olika slag, som blir fokus för det nya företaget.

- Genom att slå samman företagen blir vi tillräckligt stora för att hänga med i utvecklingen av både konstruktionsmetodik och halvledarproduktion.

Som av en händelse har investmentbanken Goldman Sachs slagit fast att det krävs en omsättning på sju miljarder dollar, vilket är precis vad Renesas får, för att man på företagsekonomiska grunder ska kunna motivera egna halvledarfabriker. Och egna fabriker är en viktig del av Renesas strategi för att förbli vinstgivande.

Företaget har bland annat en 300 mm-fabrik kallad Tricenti som byggdes ihop med UMC men som nu ägs av Renesas.

- Där har vi infört ett helt nytt tillverkningskoncept. Vi har gått från batchtillverkning till att processa en wafer i taget, säger Matthew Trowbridge.

Anledningen är att man med 300 mm-skivor får ut så många kretsar per skiva att det ofta räcker med just en skiva.

- Det medför att man måste byta maskerna för varje wafer men trots det har vi fått ned cykeltiden från fyra veckor till åtta dagar i bästa fall.

Även om Matthew Trowbridge trycker hårt på att egna fabriker ger konkurrensfördelar använder kommer även Renesas att använda foundrys för en del av produktionen.

- Upp till 10 procent kan tillverkas av foundrys. Det ger trots allt en viss flexibilitet. När efterfrågan på drivkretsar för färgskärmar till mobiltelefoner slog genom taket i fjol anlitade vi ett foundry för att öka produktionen.

- Men man ska komma ihåg att när ett foundry går för fullt kan inte alla kunder få sina leveranser. Med egen produktion kan du själv bestämma vilka kunder och vilka produkter som ska prioriteras.

Sammanslagningen av de två företagen har precis startat. Överlappen i sortimenten är ganska litet och man planerar inte att lägga ned några produkter. Vad gäller distributionskanalerna har man precis börjat titta på det och ännu är inge beslut fattade.

- Vi kör vidare med alla distributörer så länge, säger Matthew Trowbridge.

I Sverige har det tre anställda på Mitsubishis kontor redan hunnit flytta över till Hitachis lokaler i Kista. Det svenska kontoret, som ännu inte hunnit få upp de nya skyltarna, får totalt sex anställda.

Per Henricsson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)