JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Substrattillverkaren Strand läggs ned

I början av året såg det hoppfullt ut. Strand hade en ny storkund på väg in och huvudägarna lovade att skjuta till mer pengar. Men när kunden, vars namn inte offentliggjorts, drog sig ur gick planerna om intet.
Strand Interconnect startades i januari 1997 som en avknoppning från forskningsbolaget Acreo och har kommersialiserat kiselbaserade substrat för multichipmoduler och chips som staplas ovanpå varandra i till exempel CSP-kapslar.

Den egna fabriken som tillverkar kar substraten utgående från kiselskivor med 200 mm diameter stod klar i slutet av 1999. Under 2001 byggdes kapaciteten ut med en andra produktionslina.

Hjärtat i fabriken är renrummet på 250 kvadratmeter med renhetsklass 10. Det har en kapacitet på 1 600 åttatums kiselskivor (wafers) per wecka.
I april varslades därför 15 av de 22 anställda och kontoret i USA stängdes. Ledningen fortsatte dock att försöka hitta nya investerare eller någon som var intresserad av att köpa verksamheten. Ansträngningarna har inte gett någon utdelning och styrelsen förslår därför att bolaget likvideras.

- Man får inse att vi jobbat fyra år med tekniken utan att lyckas komma upp på banan och då kan det vara läge att avsluta projektet, säger företagets vd Rune Groppfeldt.

- Vi har valt likvidation för att inte behöva göra konkurs. Det ger ägarna en möjlighet att få tillbaka lite pengar. Vi har pågående diskussioner med några intressenter. Om något går i lås kan vi alltid avbryta likvidationen och sälja verksamheten.

Den grundläggande processen är inte patenterad men företaget har ansökt om patent på en BGA-tillämpning och på den så kallade interposern som används som mellanlager i staplade kretsar.

- Det finns intresse för patenten och för själva renrummet. Den här typen av tunnfilmsanläggning är ganska ovanlig. Men man får inse att det är liten chans att hitta någon som vill driva företaget vidare, säger Rune Groppfeldt.

Produktionen av de sista substraten till tyska Infineon ska vara klara till den 15 juni. Likvidationsförfarandet inleds den första juli och de sista anställda lämnar företaget i september.

- Det gör att pengarna räcker ganska länge. Man behöver inte göra något förhastat eller ogenomtänkt. Likvidationen kan pågå så länge som man tror att det går att få ut något, säger Rune Groppfeldt.

Strand har under åren dragit in mellan 110 och 115 miljoner kronor i rikkapital. Runt hälften, eller cirka 60 miljoner har investerats i renrummet.
Under åren har cirka 15 miljoner substrat tillverkats i fabriken. Största kund var tyska Infineon som köpte substrat för cirka 12 miljoner i fjol. Den andra kunden som redovisats externt var schweiziska Micronas.

Per Henricsson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)