JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Sju elektronikprofiler får en plats i stolen

Elektroniktidningen intervjuar branschhöjdare på mässgolvet

En programdirektör för ett stort forskningsprojekt, en teknikansvarig på Ericsson, en vd för ett forskningsinstitut, en europachef för världens största halvledartillverkare, en sverigechef för en global kontraktstillverkare och en professor med ett halvledarlabb i världsklass - alla kommer de att intervjuas i Heta Stolen på mässan av Elektroniktidningens chefredaktör Adam Edström.
Heta Stolen äger rum klockan 11 och 14 varje dag mitt emot Elektroniktidningens monter B01:42.

Tisdag 11.00: Torbjörn Biding, programdirektör för bilsäkerhetsprogrammet IVSS

Tisdag 14.00: Björn Ekelund, utvecklingschef Ericsson Mobile Platforms

Onsdag 11.00: Bill Brox, vd forskningsinstitutet Imego

Onsdag 14.00: Ulf Gladh, vd Eurodis

Torsdag 11.00 Gordon Graylish, Intel, europachef för kommunikationsprodukter

Torsdag 14.00: Glenn Svedberg, Flextronics, ansvarig för elektronikproduktionen i Sverige

Fredag 11.00: Stefan Bengtsson, professor, chef för halvledarlabbet MC2
För tredje elektronikmässan i rad arrangerar Elektroniktidningen intervjuer i Heta Stolen med några av Sveriges mest inflytelserika elektronikprofiler. Stolen står i montern mitt emot Elektroniktidningen, B01:42.

Heta Stolen går av stapeln tisdag, onsdag och torsdag klockan 11 och 14 samt klockan 11 på fredagen. Alla intervjuer görs av Elektroniktidningens chefredaktör Adam Edström.

Säkrare bilar
Först ut är Torbjörn Biding, på Vägverket. Och man kan förstås undra vad en person på vägverket gör på Komponentmässan. Svaret är att Torbjörn Biding är programdirektör för ett av de största och mest elektronikintensiva forskningsprogrammen i Sverige - IVSS, Intelligent Vehicle Safety Systems. IVSS stöttas av Vinnova och Invest in Sweden Agency, och har deltagare från såväl bilindustrin som dess underleverantörer.

Programmet, som har en totalbudget på 640 miljoner kronor i fem år, syftar både till att ta fram säkrare fordon och till att få utländska aktörer inom fordonssäkerhet att etablera sig här i landet. Torbjörn Biding intervjuas tisdagen den 2 september klockan 11.

Inuti 3G-mobilerna
Samma dag klockan 14 är det dags för en betydligt mer välkänd person i Elektroniksverige. Då intervjuas nämligen Björn Ekelund, ansvarig för teknikutvecklingen på Ericsson Mobile Platforms, EMP, i Lund. EMP utvecklar inkråmet i mobiltelefoner och säljer detta till Sony Ericsson och andra mobiltelefonföretag. EMP är ett av de företag i Sverige som ligger allra längst fram i teknikutvecklingen, och företagets har utvecklat innehållet i flera av de 3G-telefoner som nu är på väg ut på marknaden.

Björn Ekelund kommer att få frågor om tekniktrender, vad EMP väljer att köpa respektive utveckla själva, hur problemen kring 3G påverkat bolaget och vad företaget egentligen kräver av sina underleverantörer.

Sensorer i fokus
På onsdag klockan 11 är det dags för en stark profil från Göteborgs elektronikvärld, nämligen Bill Brox som är vd för forskningsinstitutet Imego. På Imego utvecklar man mikroteknik för en rad tillämpningar, med tonvikt på sensorer. Intervjun kommer att handla om sensorteknik och annan mikroteknik, situationen för forskningsinstitut i allmänhet och Imego i synnerhet samt hur man bär sig åt för att starta företag som ska tjäna pengar på forskningsresultat.

Distributörens roll
Onsdag eftermiddag, klockan 14, är det distributörsbranschens tur att ge sin syn på läget. Närmare bestämt kommer Ulf Gladh från Eurodis då till Heta Stolen.

Frågan är vilken roll distributörer kommer att spela i framtiden. Vad är viktigast - logistik eller teknisk support? Varför ska man köpa av breda distributörer när det finns nischade? Och hur många distributörer ryms egentligen på den svenska marknaden när nu allt mer produktion sker utanför landets gränser.

Varför köpa av Intel?
Torsdagen inleds med ett internationellt gästspel på hög nivå, nämligen Gordon Graylish på Intel. Han är högste chef i Europa för detta företags kommunikationsprodukter, och kommer att utfrågas om halvledarutveckling, vilken roll Intel vill spela inom inbyggda system, bilelektronik och medicinsk elektronik, varför man ska köpa från Intel när det finns andra produkter som är likvärdiga, och hur Intel ser på Sverige som marknad. Gordon Graylish intervjuas klockan 11 på torsdagen.

Produktion i Sverige
Senare samma dag, klockan 14, är det dags för en representant för ett annat globalt företag, nämligen kontraktstillverkaren Flextronics. Då kommer Glenn Svedberg, som är ansvarig för företagets svenska elektronikproduktion, en verksamhet som växte snabbt för några år sedan för att därefter drabbas av nedskärningar.

Hur ser det ut i framtiden - vilka är de blivande uppdragsgivarna och vad kräver de? Vad är villkoren för kontraktstillverkning i Sverige - och när kan vi konkurrera med låglöneländerna? Vem behöver egentligen avancerad teknik som flip-chip, BGA eller ledande lim? Och hur går det med blyfriheten och miljön?

Vad kan MC2 göra för dig?
Siste man i Heta Stolen, på fredagen klockan 11, är ytterligare en göteborgare, nämligen Chalmersprofessorn Stefan Bengtsson som bland mycket annat är ansvarig för halvledarlabbet MC2.

Vem behöver egentligen ett mikrotekniklabb? Vad kan man göra där, och hur kan man tjäna pengar på det? Går det att driva ett världsledande labb i Sverige och vad kostar det? Hur fungerar gränsdragningen mellan forskning och industri när de delar resurser i samma labb?

Adam Edström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)