JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ångzon för volymproduktion

Lödugnar med ångzon har hittills inte fungerat i volymproduktion. Men nu kommer tyska Streckfuss med en maskin som klarar tempot i det löpande bandet.
En lödteknik som spås få en renässans vid övergången till blyfri produktion är så kallad ångzonslödning.

Tekniken kom för en 15-20 år sedan men slog aldrig igenom. Den stora fördelen med ångzonslödning är att uppvärmningen blir mycket jämn, oberoende av storleken på komponenterna. Det gör i sin tur att man inte behöver ha lika hög temperatur i ugnen för att vara säker på att allt lod verkligen kommer upp i rätt temperatur.

En nackdel med ångzon, förutom att den är relativt obeprövad, är att den bara funnits för satsvis köning, vilket begränsar användningen till produktion av mindre serier.

Men nu kommer det modeller som klarar att stå i högvolymslinor.

- Tyska Streckfuss har en modell som kommer att finnas på Productronicamässan. Den kan stå i en produktionslina som går med ungefär en meter per sekund, säger Seppo Mäkelä på den svenska återförsäljaren Cyncrona.


Maskinen är ungefär lika lång som en vanlig omsmältningsugn och framtagen i samarbete med likaledes tyska SMT.

Ugnen, som har beteckningen C-VP 3.03, plockar av korten från transportbandet och buffrar dem för satsvis körning. Maskinen börjar lödprocessen med en förvärmning innan korten går vidare till ångzonen. Därefter går de till kylning.

Eftersom ångzonen inte utgör mer än ungefär en fjärdedel av den 6,7 meter långa maskinen, blir det gott om tid till både förvärmning och kylning.

- Det finns 200 programsteg till förvärmningen så det finns alla möjligheter att anpassa temperaturprofilen till det aktuella kortet, säger Seppo Mäkelä.

Även själva ångzonsdelen är förbättrad jämfört med de tidigaste produkterna.

- Man mäter temperaturen i realtid på korten samtidigt som de sänks ned i ångbadet. Går uppvärmningen för fort backas korten upp.
Efter lödningen finns det gott om tid att kyla ned korten till rumstemperatur.

- Man kan blåsa på med kyla lika lång tid som lödningen tar.

Idag är ångzonslödning dessutom en miljövänlig metod. Från början användes vätskor som var direkt giftiga för operatörerna.

- Den största kunden till den vätska som används idag är parfymindustrin, men den används även inom läkemedelsindustrin, säger Seppo Mäkelä.
Vätskan filtreras hela tiden för att den ska hållas ren och därmed ge ett konstant lödresultat utan att smutsa ned korten.

Men smakar det så kostar det.

- Priset kommer att ligga på åtminstone samma nivå som för en kvävgasmaskin. Men man måste också titta på driftskostanden. Och framöver är jag säker på att det kommer mellanmodeller som blir billigare.

Per Henricsson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)