JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Robotlyft i Mälardalen
Industrin sluter upp bakom Vinnovasatsning på robotik

200 miljoner kronor under tio år. Så mycket pengar kommer Robotdalen få om allt faller väl ut. Pengarna ska bidra till att generera ökad tillväxt i - och ökad export från - regionen samt öka skattebasen. Redan har Robotdalen blivit intressant för etablering av företag utifrån.
När Mälardalen i våras stod som en av tre vinnare i Vinnovas tillväxtsatsning Vinnväxt blev man garanterad 100 miljoner kronor över tio år. Nu står det också klart att regionens aktörer satsar lika mycket i pengar och naturaprestationer.

- Detta är samarbete mellan akademi, samhälle och näringsliv på regional i stället för nationell nivå, så det är inte konstigt att intresset är så stort, säger processledaren Harry Frank, till vardags teknisk affärsutvecklare på ABB.

Ett trettiotal företag engagerar sig, med Esab i Laxå, ABB i Västerås, Volvo i Eskilstuna och Atlas Copco i Örebro i spetsen. Lärosätena i Eskilstuna, Västerås och Örebro är också med. Centrum blir Mälardalens högskola i Västerås, ordföranden ska komma från Örebro.

Också länsstyrelser, landsting och kommuner i Södermanlands, Västmanlands och Örebro län står bakom. Med dessa är avtalen redan skrivna för de första tre åren.

- Jag är imponerad av hur snabbt och smidigt de politiska instanserna har jobbat. Det första beslutet togs i juni, det sista i september. Det här är viktigt för regionen, säger Harry Frank.

Robotdalen har höga mål. Teknikspridningen är ett av tre viktiga ben. Man vill höja automationsgraden på företag och organisationer i hela regionen - för att effektivisera produktionen, öka exporten och därmed också intäkterna och skattebasen i området.

Ett annat mål är att höja den allmänna kompetensnivån och stärka intresset för robotik, teknik och naturvetenskap, inte minst hos barn och unga. En civilingenjörsutbildning i robotik ska också startas på Mälardalens Högskola.

- Robotik är att mäta, planera och utföra. Allt bygger på elektronik; sensorer, drivdon för motorer och datorer för styrning.

- Det behöver inte vara en femaxlig industrirobot. En automatisk dörröppnare är ett enklare exempel. Den mäter när du kommer, planerar när det är dags att öppna och utför till sist själva jobbet. Tänker man så är det lätt att inse vilka möjligheter robotiken rymmer, säger Harry Frank entusiastiskt.

Förbättrat innovationsstöd är tredje benet i Robotdalens strategi.

- Där kommer vi lägga stora resurser, både i pengar och mantid. Studenter, forskare, företag och fria aktörer med goda idéer ska fångas upp och köras genom innovationssystemet, från idé till bolag, säger Harry Frank.

Det handlar om att stödja, uppmuntra och mäkla idéer men också ge finansiellt stöd. Till helt nya innovationer, eller till befintliga tekniker kombinerade i nya lösningar och produkter.

Tre inriktningar fokuserar man på; industrirobotik, fältrobotik och robotik för vård och omsorg. Skogforsk i Uppsala kan, liksom Vägverket, bli intressanta partner i framtiden. Man vill också dra fördel av närheten till läkemedelsindustrin.

- Ett företag som specialiserar sig på systemintegration av förpackning till livsmedel- och läkemedelsindustrin håller på att etablera sig i Västerås. Den nischen ligger 15 till 20 år efter bilindustrin, säger Harry Frank.

Erika Ingvald
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)