JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Skarvar ihop vinst på bredbandsutbyggnaden

Future Instrument är ett svenskt optoföretag med vind i seglen. Företaget utvecklar utrustning för skarvning av optiska fibrer ute i fält. Ett och ett halvt år efter start är sexton personer verksamma här, tretton distributörer knutna hit och lagret utsålt.
Future Instrument Fiber Optics ligger i Solna utanför Stockholm och grundades första gången för fyra år sedan, men när optomarknaden rasade följde företaget med. Efter en lyckad rekonstruktion startade företaget åter förra våren.

I dag ägs företaget av en handfull svenska privatpersoner samt huvuddelen av den fasta personalen. Sexton personer arbetar på företaget, varvid tio är fast anställda.

Företaget har hittills knutit till sig distributörer i Sverige, Norge, Tyskland, Frankrike, Italien (två stycken), USA, Korea, Malaysia, Kina, Thailand, Indonesien och Singapore.

Tillverkningen av fibersvetsar sker hos Peges i Ljusdal.
- När fibersvetsen är en konsumentprodukt har vi lyckats, säger Ola Hultén, en av grundarna av företaget.

Dit är det en bra bit kvar, men strävan är att gå i den riktningen. Företaget var också först i världen med att ta fram en liten fibersvets för fältbruk och idag är det bara ytterligare ett företag, japanska Furukawa, som gjort något liknande. Alla andra fibersvetstillverkare, däribland Ericsson, gör svetsar för fabriksgolvet.

- Men marknaden finns inte där. Det är fibersvetsar som används av installatörer som drar fiber till hemmen som kommer starkt, säger Ulf Tingström, marknadschef för Future Instrument.

Och hittills ser det bra ut för Future Instrument. Företaget har redan levererat mer än hundra instrument, där största delen hänför sig till ett avtal med den koreanska distributören Yehyang Technology. Avtalet, som blev klart i somras, innebär att flera hundra instrument ska levereras till ett värde av 10 miljoner kronor under detta och nästa år.

- Framför oss ligger också Óett letter of intentÓ på 5 miljoner kronor och öppna offertförfrågningar på 2 miljoner kronor, och jag förväntar mig mer innan veckan är slut, säger Ulf Tingström.

Amerikanska Ontrac är ett exempel på företag som köpt ett tiotal fibersvetsar. Just nu används de för bredbandsutbyggnaden i Chatanooga i Tennessee, USA.

Efterfrågan styr utvecklingen

Det kommersiella tänkandet är oerhört centralt hos Future Instrument. Flera av dem som jobbar där idag har också erfarenhet från andra företag med excellent teknik som tvingats ge upp verksamheten på grund av att marknaden inte fanns. Hos Future styrs därför utvecklingen av vad de priskänsliga köparna vill ha.

- Ericsson gör fibersvetsar som har bäst prestanda i världen. De linjerar upp fibern i tre dimensioner, vilket var nödvändigt tidigare när kärnan inte låg i mitten av fibern.

Grundidén i Future Instruments teknikutveckling är istället att förlita sig på den goda kvaliteten hos dagens fibrer.

- Kärnan i dagens fibrer har ett centrumläge som varierar 0,2 um medan tillåten offset vid svetsning är 2 um, säger Maria Janiec, vd på Future Instrument.

Med finurlig mekanik ser svetsen till att fibern hamnar i rätt läge före skarvning. De två fiberändar som ska fogas samman riktas på plats av ett v-spår och en klaff håller dem försiktigt på plats.

I fibersvetsen sitter en kamera som kontrollerar att de skalade fiberändarna är rena, kapvinklarna ligger rakt mot varandra samt att fiberkärnorna ligger bra i förhållande till varandra innan de svetsas samman. är något på tok säger svetsen ifrån.

En ljusbåge svetsar samman fiberändarna, och innan fogen svalnat sträcks fibern ut en aning för att den ska återta sin form. Därefter beräknar instrumentet dämpningen i skarven genom att titta på fiberns yttre geometri. Metoden innebär att 99,9 procent av alla skarvarna får en dämpning på 0,1 dB eller lägre. Det är klart godkänt då en skarv bör hålla sig på en maximal dämpning om 0,2 dB.

Konkurrenterna uppvaktar

I Future Instruments koncept ingår också att utveckla användarvänliga instrument. Helst ska en installatör inte behöva någon utbildning för att komma igång.

På dagens instrument visas fibern på en display innan skarvning, men företaget strävar efter att ersätta den med en röd/grön-lampa som indikerar om allt är okej.

- Ett sådant utvecklingssteg förutsätter dock att köparna vill ha det, säger Maria Janiec.

Svetsarna ska också vara tåliga samt lätta att bära med, så vikt och storlek är viktig.

- Idag kommer serviceingenjörerna med minibuss. Vi vill att de ska kunna få med allt de behöver för sitt jobb på en motorcykel, säger Ola Hultén, när han försöker åskådliggöra för hur företaget ser på den framtida produktutvecklingen.

Av de stora fibersvetstillverkarna Ericsson, Fujikura, Sumitomo, Corning och Furukawa är det som sagt enbart Furukawa som hittills tagit upp kampen med Future om små fältsvetsar.

En snabb jämförelse av de två företagens produkter visar att de är ungefär lika stora och har styckepriset 7 000 dollar. Det japanska instrumentet svetsar något sämre, men fullt tillräckligt. Det är gjort av plast och därmed lättare, men också betydligt känsligare än det svenska vars innanmäte är gummiupphängt i ett metallskal.

- Vår fibersvets klarar att tappas i ett golv från 75 cm höjd utan att påverkas. Det klarar ingen annan, säger Maria Janiec.

Ytterligare ett trumfkort är batteriet som håller för att svetsa 500 gånger innan det behöver laddas igen. Furukawas instrument klarar 80 svetsar på en laddning.

Attraktionskraften från de potentiella konkurrenterna är också stor. Hittills har så gott som alla nämnda fibersvetstillverkare uppvaktat Future för att diskutera samarbete.

- Vi har visat att det går att utveckla produkter för volymproduktion och även tillverka dem här i Sverige, säger Ola Hultén.

Det är Peges i Ljusdal som ska stå för den framtida volymproduktionen. Ett långsiktigt leveransavtal värt cirka 50 miljoner kronor tecknades mellan företagen i september och produktionen är redan i full gång.

Den första leveransen väntas inom några dagar. Och den är efterlängtad. För just nu är det utsålt hos Future Instrument.

Anna Wennberg

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)