JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Världens största inbyggnadsföretag - Microsoft

"Vi tjänar pengar för att våra kunder tjänar pengar"

På skrivbordet ohotad kung. I apparater en uppstickare. Microsoft lockar utvecklarna med billiga programverktyg och användargränssnitt som deras kunder känner igen. Men licensavgifterna är skyhöga och endast 32-bitarsutvecklare göre sig besvär.
Windows i 350 eller 10 000 skärvor

Microsoft har två operativsystem för inbyggnad: Windows CE och Windows XP Embedded (XPE).

CE är ett realtidsoperativsystem för 32-bitarsprocessorer. Det stöder Arm, Mips, x86 och SH, men inte Power PC. Det består av 350 valbara komponenter.

Microsoft erbjuder olika profiler av operativsystemet, till exempel Pocket PC phone och Smartphone för mobiltelefoner, och CE automotive för fordon.

Minsta minneskrav för ett program med användarinteraktion är cirka 350 kbyte. I praktiken ligger minneskraven mellan 3 och 8 Mbyte.

Medan CE är för batteridriva apparater, kräver XPE normalt ett vägguttag. XPE är det vanliga skrivbordsoperativsystemet uppdelad cirka 10 000 valbara komponenter, varav 9000 drivrutiner.

Det minsta minneskravet för ett program med användarinteraktion är cirka 8 Mbyte. En typisk XPE-installation ligger runt 60-80 Mbyte.

Med tilläggsprogramvara kan Windows XPE köras tillsammans med realtidsprogram på samma hårdvara.

Svenska distributörer av XPE och CE är Promax och Arrow.
Sommaren 2000 lanserade sig Microsoft som inbyggnadsföretag. Redan två år senare knep Microsoft förstaplatsen från Wind River i försäljningsligan, enligt amerikanska Venture Development Corporation(VDC).

Microsoft valde rätt tillfälle att ge sig in på marknaden. Krav på ökad funktionalitet, särskilt för nätverk, ökar intresset bland inbyggnadsutvecklare för att köpa programkomponenter utifrån.

Idag är det bara en tiondel av inbyggnadsprojekten som använder kommersiella eller öppna operativsystem. Men andelen väntas öka. Så den som etablerar en stark position nu får framtida tillväxt nästan per automatik.

Microsofts förstaplats hos VDC beror på att företaget är skickligt på att ta betalt - om man får tro sura konkurrenter.

- Nja, det är ett bevis på att det går bra för våra kunder, rättar Hardy Poppinga, Microsofts europachef för inbyggnadsprodukter.

- Bara om våra partners säljer får vi betalt.

Microsofts affärsmodell kallas Shared Success. De första fyra månaderna är utvecklingsverktygen gratis. Därefter är prislappen knappa tusen dollar, vilket är en tiondel av vad konkurrenterna tar.

Microsofts inkomster kommer istället från licensavgifter per tillverkad enhet. Priset ligger högt över konkurrenternas. Ett Microsoft-operativsystem i en enkel produkt kan öka dess materialkostnad med 12 dollar.

Skrivbordswindows för inbyggnad

När konstruktörerna förra året klagade på att 12 dollar i licenspris för Windows CE gjorde många produkter prismässigt omöjliga, tejpade företaget raskt dit en ny prislapp: 3 dollar för ett rudimentärt system.

Windows CE är känt som det operativsystem som utmanar mobiltillverkarnas eget operativsystem Symbian i mobiltelefonen. Windows CE används också i portabla mediaspelare, IP-telefoniutrustning och settopboxar.

CE är ett realtidsoperativsystem. Men på realtidssidan är fortfarande Wind River marknadsledande, enligt VDC.

Det operativsystem Microsoft istället säljer mest av är Windows XP Embedded (XPE).

XPE är identiskt med det vanliga skrivbordsoperativsystemet Windows XP. Men uppstyckat i komponenter. Programmeraren kryssar för vad som ska ingå: mediaspelare, nätverk, och så vidare. Endast dessa komponenter laddas vid kompileringen.

Kunderna lockas av ett användargränssnitt som är bekant och därmed upplevs som användarvänligt.

Microsoft erbjuder alltså möjligheten att använda programvara för en vanlig x86-PC som inbyggt system. XPE används i till exempel informationskiosker, hemmagateways, kassaterminaler och övervakningssystem.

Ett exempel på kund är den som redan har en pc-lösning och vill "bygga in" den. Vilket inte ens behöver innebära att hårdvaran byts ut. Systemet blir robustare och kräver mindre av hårdvaran om man skär bort komponenter. Och personalen kan inte spela spel på den.

En nackdel med att använda Windows är att det är det vanligaste målet för virusattacker. I augusti förra året infekterades två uttagsautomater som körde XPE med masken 32/Nachi.

- Användaren hade inte installerat säkerhetsuppdateringen, är Hardy Poppingas förklaring.

Tidigare versioner av uttagsautomaterna använde IBM:s operativsystem OS/2. Men det är på väg att försvinna ur marknaden och bankerna vill nu ha kompatibilitet med andra Windowsdatorer.

En av förklaringarna till Microsofts ekonomiska framgångar på skrivbordet är utvecklarvänlighet.

Utmanad av Linux

Microsoft har insett att bra utvecklingsverktyg leder till många program vilket gör operativsystemet attraktivare. Det finns, enligt Microsoft, exempel på inbyggnadsprojekt som tagit bara tre månader från start till färdig inbyggnadsprodukt.

Linux är en hård konkurrent på inbyggnadsområdet. Trots att licensen är gratis har Linux tagit sig till nionde plats i säljlistan som Microsoft toppar.

Microsofts Hardy Poppinga bläddrar snabbt fram en särskild Linuxsida i sin presentation. Microsofts försvar visar sig bygga på en undersökning som företaget köpte av företaget Embedded Market Forceast (EMF) förra året.

Undersökningen drog slutsatsen att det kostar fyra gånger mer att utveckla ett inbygnnadsssytem i Linux än i Windows XP och CE.

Men oberoende statistik från tidigare nämnda VDC visar små skillnader mellan Linux- och Windowsverktygens effektitet. När det gäller att snabbt få ut en produkt på marknaden har Linux de bättre siffrorna. Detta eftersom Windows CE används i nyare projekt, gissar VDC.

Varken VDC:s eller EMF:s undersökningar är tydliga. Det går inte att bedöma om projekten i studierna motsvarar varandra i omfattning och förutsättningar vad gäller verktyg och konsultstöd.

Jan Tångring

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)