JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Flödesmätare i konkurs

Luleåbaserade D-Flow har försatts i konkurs. Företaget grundades 1995 för att utveckla en billig, ultraljudsbaserad flödesmätare.
- Markandsutvecklingen har tagit längre tid än planerat vilket ledde till att vi behövde mer pengar.

Det säger en bedrövad Jerker Delsing.
Företaget har förbrukat runt 15 miljoner i riskkapital och hade tio anställda som mest. Vid konkursen var man nere på fem anställda.

- Vi hade behövt ett mindre antal miljoner för att kunna fortsätta, säger Jerker Delsing.
Pengarna skulle gå till två saker, att bearbeta marknaden och för att gå i mål med de kunder man redan arbetade med.

Jerker Delsing är professor vid Luleå Tekniska Högskola och har forskat kring flödesmätning sedan tidigt åttiotal. 1995 grundade han D-Flow för att kommersialisera tekniken och 1998 var den första produkten klar.

Det var en förhållandevis billig ultraljudsbaserad flödesmätare för vätskor. Systemet bestod av två sensorer och en asic som skötte signalbehandlingen. När flödesmästern kom ut i verkligheten visade det sig dock att den inte riktigt höll måttet. 2001 skedde en omstart med en kiselbaserad givare för gasflöden från det amerikanska företaget Sensant. Asicen var dock densamma som tidigare.

- Den kiselbaserade flödesgivaren hade en del kvalitetsproblem och det var en del saker kring prissättningen som inte blev som planerat, säger Jerker Delsing.

- Det ledde till att kunderna ändrade sig och att planerade affärer inte blev av.

D-Flows fokus vreds därför snart tillbaka till den egenutvecklade ultraljudsgivaren för flödesmätning. De problem som tidigare stoppat utvecklingen var lösta och patenterade.

Affärsidén för D-Flow var att fungera som en OEM-leverantör, dvs hjälpa kunderna att ta fram en produkt som marknadsförs och säljs under kundens varumärke.

- Vi har en del kunder som har utvecklat produkter baserade på vår teknik.

Hur många eller vilka vill Jerker Delsing inte berätta. Men företaget har sakta vuxit och omsatte år 2002 cirka sex miljoner kronor. Under fjolåret föll omsättningen och kassan tog slut.

Ingen av de riskkapitalister som satsat pengar ville öka engagemanget och de banker som lånat ut pengar ville inte heller släppa till mer varför konkursen blev oundviklig.

Per Henricsson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)