JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Utan bidrag - ingen produktion
Är det statens och kommunernas uppgift att stödja privata företag? Att subventionera fabriker, ge bidrag till forskning eller betala utbildning för de anställda? Frågan är infekterad och de flesta skulle säkert säga nej. Men när det kommer till kritan gör de flesta kommuner och myndigheter sitt yttersta för att hjälpa företagen och därmed skapa arbetstillfällen.
Den här typen av samarbeten kan bedrivas diskret eller i det offentliga rampljuset. En som verkar gilla det senare alternativet är Infineons profilstarke vd Ulrich Schumacher. Företaget har fått mycket stora summor i stöd från den tyska delstaten Sachsen till halvledarfabrikerna i Dresden, bland annat fick företaget 2,5 miljoner per anställd vid etableringen 1994.

Motivet då var att östra Tyskland var eftersatt. Nu verkar EU ha satt sig på tvären för ytterligare bidrag. Därför flaggade Ulrich Schumacher under fjolåret för att företaget ville flytta huvudkontoret till det skattemässigt mer gynnsamma Schweiz. Och i år har han börjat hota med Kina. 30 procent av investeringarna ska ske där inom de tre kommande åren. Motivet? "Det är effektivare i Kina än i Tyskland."

Och i Kina vill myndigheterna bygga upp en industri för både konstruktion och tillverkning. Kanske med Taiwan som förebild. Landet har med hjälp av statliga satsningar blivit centrum för foundries, företag som lever på att tillverka kiselkretsar åt andra.

Men USA då, marknadsekonomins förlovade land. Där subventionerar väl inte skattebetalarna privat företag? Jodå, ett av de mer storslagna projekten för närvarande är IBM:s jättesatsning på ny processteknik där det bland annat ingår en 300 mm-fabrik i East Fishkill utanför New York. Kostnad: 2,5 miljarder dollar. Staten New York stödjer satsningen med 475 miljoner dollar i skattelättnader. Motiv: den nya fabriken kommer att skapa runt tusen arbetstillfällen.

"Vi bygger en ny fabrik i Torsby" säger Sten Dybeck som är styrelseordförande för den svenska kontraktstillverkaren Note. I själva verket är det kommunen som bygger fabriken och sedan ställer Note in sina maskiner och betalar hyra för lokalen.

Nu är det Norrköping som gör sitt yttersta för att förmå finska Okmetic att bygga en fabrik för kiselkarbidwafers i staden. Och återigen är frågan om statliga och kommunala bidrag på tapeten.

Kommunen ska bygga och äga fabriken som i en första vända förväntas ge runt 100 nya jobb. Energimyndigheten ger 12 miljoner för att kommersialisera processen och den statliga myndigheten Vinnova vill dra sitt strå till stacken genom att lyfta fram den kiselkarbidforskning som finns i landet.

Ambitionen är lovvärd. För ska vi ha någon produktion kvar måste vi sluta hyckla och göra som alla andra. Ge bidrag i utbyte mot arbetstillfällen.

Per Henricsson
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)