JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Linux i billiga telefoner

Det ska bli möjligt att köra Linux även i billiga massmarknadstelefoner. Det lovar i alla fall franska Open Plug.Open Plugs programvara kan exekvera Linuxprogram inbäddade i komponenter med begränsade rättigheter.
Problemet med att använda klassiska inbyggnadsoperativsystem, som Nucleus, i mobiltelefoner, är att de inte tillåter användaren att installera egna program.

Problemet med öppna operativsystem, som Linux, är att det är så lätt att installera program att de riskerar att äta upp resurserna för systemets grundläggande funktioner.

Java brukar i båda fallen föreslås som en lösning. Javaprogram körs i en madrasserad cell med begränsade rättigheter. Problemet är att det är ineffektivt. Javaprogram körs i ett program - en Javamaskin - som i sin tur körs i ett annat program - ett operativsystem. Varje nivåbyte stjäl prestanda.

Idealet vore om alla program, både användarprogram och drivrutiner, kunde köra i samma operativsystem, men med olika rättigheter.

Det är den lösningen som Open Plug erbjuder.

Open Plug byter ut operativsystemet Linux mot ett eget operativsystem med samma gränssnitt, Elips Run Time System (RTS). Det som RTS tillför är möjligheten att ladda Linuxprogram som så kallade komponenter, som var och en kan ha olika rättigheter och prioriteter.

RTS i sig ryms i 250 kbyte, inklusive både ROM och RAM. Funktioner som användargränssnitt och filsystem adderas som komponenter.

Program kompilerade för Linux kan inte omedelbart användas i Elips RTS. Men Open Plug har programverktyg som automatiskt skriver om Linuxprogram till komponenter. Amerikanska On Core Systems lanserade en liknande lösning för två år sedan, men lyckades aldrig presentera fungerande programvara.

Jan Tångring

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)