Sirf säljer även arkitekturen som IP-block, för integrering i andra tillverkares systemkretsar.
Tvåkretslösningen är gjord i en 0,13 μm-process. Rf-kretsen kommer kapslad i en QFN med 32 ben, medan basbandsdelen är kapslad i en 8 x 8 mm BGA med 100 anslutningar. Basbandet innehåller en 50 MHz Arm7TDMI-processor och 4 Mbit flashminne vilket ska räcka till såväl Sirfs lokaliseringsteknik som tillämpningsprogram.
Förhandsinformation krävs
Programvaruversionen av basbandsdelen är programmerad för plattformar med Intels Xscale-processor eller Texas Instruments OMAP I-arkitektur för multimediatelefoner.
Sirfstar III skryter med en signalkänslighet på -159 dBm och en kallstarttid för positionsbestämning på endast en sekund. För att det senare över huvud taget ska vara möjligt krävs någon form av lagrad förhandsinformation över de satelliter som används för att bestämma positionen.
Sirf hävdar att de åstadkommer detta genom att använda "motsvarande 200 000 korrelatorer" i stället för hundra eller tusentals som är normalt. Vad detta motsvarande står för förtydligar de dock inte, och en annan GPS-tillverkare som Elektroniktidningen talat med påpekar att 200 000 korrelatorer skulle kräva orimligt mycket kisel.
Sirf vänder sig också till mobiltelefonoperatörerna med Sirfloc Server Software, som ska göra det möjligt för dem att erbjuda lokaliseringstjänster till sina mobilabonnenter med minimalt ingrepp i deras nät. Sirfloc Server stödjer upp till 64 000 samtidiga lokaliseringssessioner, och kan hantera GSM-lokalisering, GPS samt de hybridtekniker som kombinerar GSM och GPS för snabbare söktid.
Elias Nordling