JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. GPS-lösning för mobilen
När GPS-tillverkaren Sirf visar upp sig på GSM World Congress är det för att markera att det är dags att räkna in GPS till de funktioner som bör finnas i de nya multimediatelefonerna.Med sig har de en ny arkitektur, Sirfstar III som höjer ribban för vad man kan vänta sig av en GPS-mottagare.
Sirfstar III-arkitekturen lanseras i två varianter: antingen som en tvåkretslösning med basband och rf-del, eller med basbandet i programvara för att köras på en befintlig processor.

Sirf säljer även arkitekturen som IP-block, för integrering i andra tillverkares systemkretsar.

Tvåkretslösningen är gjord i en 0,13 μm-process. Rf-kretsen kommer kapslad i en QFN med 32 ben, medan basbandsdelen är kapslad i en 8 x 8 mm BGA med 100 anslutningar. Basbandet innehåller en 50 MHz Arm7TDMI-processor och 4 Mbit flashminne vilket ska räcka till såväl Sirfs lokaliseringsteknik som tillämpningsprogram.

Förhandsinformation krävs

Programvaruversionen av basbandsdelen är programmerad för plattformar med Intels Xscale-processor eller Texas Instruments OMAP I-arkitektur för multimediatelefoner.

Sirfstar III skryter med en signalkänslighet på -159 dBm och en kallstarttid för positionsbestämning på endast en sekund. För att det senare över huvud taget ska vara möjligt krävs någon form av lagrad förhandsinformation över de satelliter som används för att bestämma positionen.

Sirf hävdar att de åstadkommer detta genom att använda "motsvarande 200 000 korrelatorer" i stället för hundra eller tusentals som är normalt. Vad detta motsvarande står för förtydligar de dock inte, och en annan GPS-tillverkare som Elektroniktidningen talat med påpekar att 200 000 korrelatorer skulle kräva orimligt mycket kisel.

Sirf vänder sig också till mobiltelefonoperatörerna med Sirfloc Server Software, som ska göra det möjligt för dem att erbjuda lokaliseringstjänster till sina mobilabonnenter med minimalt ingrepp i deras nät. Sirfloc Server stödjer upp till 64 000 samtidiga lokaliseringssessioner, och kan hantera GSM-lokalisering, GPS samt de hybridtekniker som kombinerar GSM och GPS för snabbare söktid.

Elias Nordling
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)