JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. EU-pengar till svensk inbyggnad

Resultatet från andra omgången av EUs sjätte ramprogram är på väg att ta form. Teknikområdet inbyggda system ser mycket ljust ut ur svenskt perspektiv, medan utfallet för fotonikområdet är sämre. Den bedömningen gör Karl-Einar Sjödin på Vinnova.
EUs sjätte ramprogram pågår till och med år 2006 och omfattar drygt 17 miljarder Euro. Merparten av pengarna ska gå till sju prioriterade områden, främst IT, bioteknik, miljöteknik och nanoteknik. Syftet med programmet är att stärka Europas position inom forskning, teknisk utveckling och innovation.
- Ännu är nästan inga formella beslut tagna, men det går att se tendenser i utfallet, säger Karl-Einar Sjödin, enhetschef för informations- och kommunikationsteknik på Vinnova.

Inom fotonikområdet har 35 projektförslag med svenskt deltagande lämnats in. I dagsläget ser det emellertid ut att bara bli fem av dem som får dela på sammanlagt cirka 7 miljoner kronor.

Inom området inbyggda system har 34 ansökningar med svenskt deltagande lämnats in. Av dessa förväntas tio projekt få dela på drygt 50 miljoner kronor och förmodligen kommer fem till tio svenska företag att vara involverade. Fotonikområdet har däremot en rent akademisk prägel för svensk del, med Chalmers i ledande position.

- Inbyggda system är definitivt ett starkt svenskt område med deltagande från både högskolor och företag, säger Karl-Einar Sjödin.

Den slutsatsen baserar han bland annat på att den totala programbudgeten för både inbyggda system och fotonik ligger på runt 500 miljoner kronor. Det innebär att Sverige bara kammar hem 1,4 procent av den totala summan inom fotonik, men hela 10 procent inom inbyggda system. Det kan jämföras med hela andra ansökningsomgången som förväntas få ett svenskt deltagande på runt 4 procent.

En förklaring till det svaga resultatet inom fotonikområdet kan vara att många ansökningar som kommit in inte varit vad kommissionen förväntar sig.

Generellt inom ramprogrammet prioriterar kommissionen nämligen projekt som har företagsmedverkan samt en forskningsinriktning som kan resultera i industriella produkter inom något år. Inom fotonikområdet har man däremot gått ifrån den regeln. Istället strävar man här efter en mer långsiktig forskning med banbrytande resultat, samtidigt som företagsmedverkan fortvarande är viktig.

- Här har nog ett missförstånd uppstått eftersom långsiktig forskning och företagsmedverkan ofta inte går ihop i dessa sammanhang.

I juni kommer största delen av förhandlingarna som berör andra omgången att vara färdiga, men först mot slutet av sommaren förväntas alla vara klara. Vanligtvis löper projekten över tre år.

Anna Wennberg

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)