JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Note börsnoteras på riktigt
Kontraktstillverkaren Note har länge haft sin aktie inofficiellt noterad på Roslagens Sparbank. Nu tar man steget fullt ut - den 23 juni ska aktien börja handlas på Stockholmsbörsens O-lista. Samtidigt görs en nyemission värd 100 miljoner kronor.
Note har umgåtts med börsnoteringsplaner i flera år. Men först nu sammanfaller bolagets framgångar med ett introduktionsvänligt börsklimat. Med introduktionen och nyemissionen vill man stärka sin soliditet, öka möjligheterna till förvärv och inte minst få ökat förtroende bland kunder och partner.

- Ett onoterat bolag är trots allt ett onoterat bolag, men ett noterat bolag - det är något mer, som styrelseordförande Sten Dybeck uttrycker det.

Förutom nyemissionen på drygt 100 miljoner kronor säljer ett antal ägare aktier för 50 miljoner. Säljarna är fondkommissionären Hagströmer & Qviberg samt tre Note-direktörer. Sten Dybeck, som med nära 22 procent av aktierna är den överlägset störste ägaren, poängterar noga att han inte har några planer på att sälja en enda aktie. Koncernchefen Erik Stenfors, som äger 2 procent, säger likadant.

Den inofficiella noteringen hos Roslagens Sparbank har enligt Erik Stenfors varit mycket nyttig.

- Det har tvingat oss att öva sådant som rapporteringsvägar och kvartalsrapporter. Det är ungefär som att motionera, det är jobbigt men bra, säger han.

Vinst varje år

Note omsatte förra året omkring 850 miljoner kronor, vilket gör bolaget till Sveriges fjärde största kontraktstillverkare efter Flextronics, Solectron och Partnertech. Men till skillnad mot konkurrenterna har man vuxit kraftigt trots lågkonjunkturen inom telekom. Man har också visat vinst varje år sedan 1999 - något som få av konkurrenterna kan skryta med.

Affärsidén går ut på att göra sådant som är svårt och bråttom i Sverige och lägga resten av produktionen i låglöneländer som Polen och Litauen. Man delar därför upp sin verksamhet i fyra funktioner, säljkontor med prototypverksamhet (kallade Gateways), produktionsanläggningar för avancerade produkter (kallade Excellence Plants), masstillverkning av mogna produkter (kallade Industrial Plants) samt komponentinköp som ligger i ett eget bolag. Koncernen köper komponenter för omkring 600 miljoner kronor om året.

- Vi samordnar också mycket komponentinköp i nätverket EMS Alliance, påpekar Sten Dybeck.

Fabrikerna i Norrtälje, Torsby (köpt från Trienta), Lund (före detta Xperi) och Borås (före detta Beve) utgör de fyra Excellence Plants, medan Gateways finns i Kista, Göteborg och Nyköping. Torsbyanläggningen nyinvigs i höst.

- Bygdens store son, Sven-Göran "Svennis" Eriksson. har lovat att förrätta invigningen, myser Sten Dybeck.

Läs även intervju med Erik Stenfors: Börsen är bara början

Adam Edström
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)