JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Xilinx nya kommer i tre smaker

Virtex-4 lanseras i olika versioner för logik, signalbehandling och system

Inför framtiden satsar Xilinx på en helt ny arkitektur där FPGA-kretsarna kan fyllas med olika typer av element för att passa olika behov och plånböcker.Tre plattformar lanseras i år - en dominerad av logik, en för signalbehandling och en väl-bestyckad "extra allt" med processorkärnor och snabba transceivrar.
Den dåliga nyheten först: Än är det ett bra tag kvar tills Xilinx nykomlingar finns för allmän försäljning. Vis av skadan från tidigare lanseringar då tillgången på framför allt de största kretsarna var något av ett skämt i elektronikbranschen väljer företaget nu en mer konservativ strategi. Utvalda kunder kan få provexemplar och konstruktionsverktyg efter sommaren, och volymproduktionen kommer inte igång förrän nästa år.

Men den som väntar på något så här gott kanske kan behärska sin frustration. För det är inga små nyheter som Xilinx lovar. Nykomlingarna har döpts till Virtex-4, något ologiskt då någon Virtex-3 inte finns, däremot anser bolaget att de upphottade Virtex-II-varianterna Pro och Pro X utgör den tredje generationen, så att det nu är dags för den fjärde.

Ny arkitektur

Att Virtex-4 har dubbelt så många funktioner och är dubbelt så snabb som föregångarna är bara halva wow-faktorn. Lika viktigt är att kretsarna bygger på den nya arkitektur som företaget presenterade för ett halvår sedan, kallad ASMBL vilket uttalas "assemble". Tack vare ASMBL kan Virtex-4 göras i ett antal smaker för olika tillämpningar och prisnivåer.

Tre sådana domänspecifika plattformar ingår i den aktuella lan-seringen. Den första, LX, är den som mest liknar en klassisk FPGA - den har 200 000 logikceller vilket är dubbelt så mycket som föregångaren och en matchande mängd minne. Ett antal klockor och en del DSP-block, Mac-enheter alltså, kompletterar bilden.

Den andra, SX, är DSP-dominerad och ser ut att vara skräddarsydd för basstationstillämpningar. Den har dubbelt så många DSP-block som LX, men bara bråkdelen så mycket logik och minne. Såväl LX som SX är jämförelsevis små kretsar, utan några processorkärnor eller snabba transceivrar.

Flaggskeppet, för den som vill ha "extra allt", heter FX. Här finns finesser som Power PC-kärnor, snabba transceivrar, lika mycket DSP-block som i SX och nästan lika mycket logik som i LX. Detta är en betydligt större och dyrare krets än syskonen.

Alla ingående funktioner har också fräschats upp. Internt kan allt numera klockas med 500 MHz, vilket enligt Xilinx i praktiken resulterar i en prestandaökning mellan 25 och 100 procent jämfört med Virtex-II Pro. Processorkärnorna i FX har fått direktportar mot logiken precis som företagets mjuka kärna Microblaze haft tidigare. Transceivrarna, Rocket I/O, klarar upp till 11,1 Gbit/s.

Fler kretsar per skiva

Trots de nya funktionerna lovar Xilinx att effektutvecklingen blir densamma eller lägre än i föregångaren Virtex-II Pro. Det är i stor utsträckning halvledarprocessens förtjänst. Virtex-4 görs med 11 metalllager i 90 nm-teknik på 300 mm-skivor. Tack vare den fina processen blir kiselytan bara aningen större än föregångarna, och därmed får tillverkarna - UMC och så småningom även IBM - ut fem gånger fler kretsar per kiselskiva, vilket torde minska produktionskostnaderna. Processen är beprövad då UMC i ett års tid använt den för Xilinx inte fullt så dyra FPGA-kretsar i serien Spartan III.

Adam Edström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)