JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Eclipse ger fri konkurrens mellan programverktygen
Användaren Ericsson trycker på. Ledande leverantören Green Hills avvaktar.

Nyss hade företag som Montavista och Wind River sina egna programutvecklingsmiljöer. Men nu växer stödet för den gemensamma miljön Eclipse, där alla verktyg är fritt konkurrerande tilläggsmoduler.
Det finns åtminstone 14 verktygs-sviter för Eclipse som berör inbyggda system.

o Wind Rivers Workbench stöder bland annat Linux och det egna realtidsoperativsystemet VxWorks.

o Workbench heter också Wasabis IDE för operativsystemet NetBSD.

o QNX var tidigt med i Eclipse. Företagets IDE heter Momentics. Också verktyget System Profiler finns för Eclipse.

o IBMs Websphere är originalversionen av Eclipse. Det är ursprungligen ett IDE för Javaprogrammering.

o Montavistas Linux-IDE heter DevRocket.

o Codeo är en IDE från SESE för inbyggnadslinuxversionen Elin OS.

o TimeSys har en realtidsversion av Linux. IDE:n heter TimeStorm.

o LynuxWorks Luminosity är en IDE för BlueCat Linux och LynxOS.

o Xtensa Xplorer används för simulering och konstruktion av Tensilicas multiprocessorsystemkretsar och programvara till dem.

o Nucleus EDGE från Accelerated Technology/Mentor Graphics är anpassat till Eclipse.

o Ada för säkerhetskritiska system kan byggas i AonixADT från Aonix.

o Den som vill utveckla för handdatorn Palm kan använda PalmOS Dev Suite.

o Platform Studio är en IDE för den mjuka processorn Microblaze och den hårda processorn PowerPC i Xilinx FPGA:er Virtex och Spartan.

o Nios II är Alteras IDE för den mjuka processorn med samma namn.


Enstaka tilläggsverktyg

o Telelogic har en versionshanterare som heter Synergy.

o RTI:s Scope Tools testar och mäter programvara.

o Hyades är ett öppet projekt för verktyg för test och mät av programvara.

o Svenska Purple Scout säljer testverktyget State Master.

o Rational Software ska flytta alla sina modelleringsverktyg till Eclipse.

o Verktyget Coop/ORM från det svenska forskningsprojektet Lucas ska göra det enklare att spåra revideringar av programvara.
Bryt sönder de kommersiella programutvecklingsmiljöerna! Man ska kunna plocka ut de bästa verktygen från varje tillverkare och sätta ihop sin egen IDE (programutvecklingsmiljö, Integrated Development Environment).

Så kan man sammanfatta ambitionen bakom projektet Eclipse.

Wind Rivers IDE Workbench genomgick en grundläggande förändring i maj. När man startar programmet visas fortfarande Wind Rivers logotyp. Men under ytan har Workbench anpassats till en öppen programvara som heter Eclipse.

Anpassningen betyder att användaren kan lägga till och ta bort verktyg från Workbench. Man behöver inte be Wind River om lov, Eclipsegränssnitten är helt öppna och programvaran är öppen källkod.

Wind River är inte ensamt. Andra företag som flyttat sina verktygssviter till Eclipse är Mentor Graphics, Montavista och Xilinx.

Microsoft en konkurrent

Eclipseanvändaren kan idag välja mellan ett drygt dussin sviter och drygt 450 tillläggsverktyg för att bygga upp sitt eget favorit-IDE för inbyggnadsutveckling. Ett av tilläggen heter State Master och säljs av svenska företaget Purple Scout.

- Som konsult får man hela tiden jobba mot olika processorer. Idag måste man lära sig en ny IDE för varje processor. Med Eclipse kan du hela tiden sitta kvar i samma IDE och använda samma kommandon, säger Anders Hedberg på Purple Scout.

Iden att anpassa en IDE med tilläggsmoduler är inte ny. Texas Instruments IDE för dess signalprocessorer är byggt som ett tillägg till Microsofts IDE Visual C++. Detsamma gällde tidigare Mentor Graphics tills företaget flyttade sin IDE till Eclipse.

- Visual C++ var ok, men fungerade bara under Windows. Och varje gång Microsoft ändrade den gick vår produkt sönder, säger Colin Walls, marknadschef på Mentor Graphics.

Kommer inte också programvaran till Eclipse att ändras?

- Jo. Eclipse är konstruerat för att utökas, och kommer att göra det, men på ett förutsägbart sätt, säger Colin Walls.

- Dessutom har vi tillgång till programvaran och därmed mer kontroll.

"Bra koncept, men ..."

Eclipse (solförmörkelse) startade 1999 som ett strategiskt drag från IBM för att konkurrera med Sun (sol). IBM släppte sitt IDE fritt som öppen programvara, inspirerat av framgångarna för operativsystemet Linux.

Det handlade från början om IDE:er för Javautveckling och serverprogram. Men inbyggnadsutvecklarna blev snart intresserade av Eclipse. Och under sommaren och hösten har nu en strid ström verktygsleverantörer annonserat sina anpassningar till Eclipse.

IDE-leverantörerna Metrowerks, Green Hills och Microsoft tackar hittills nej.

- Eclipse konstruerades inte för inbyggnadsmarknaden, utan för skrivbordsmarknaden som har en fundamentalt annorlunda kravbild, säger Christopher Smith, marknadschef på Green Hills.

- Konceptet är bra, men det kan ta tid innan det blir hård verklighet. Sunda förnuftet säger att det är svårt att passa samman produkter från olika leverantörer, även om de är byggda enligt samma specifikationer. Det är som att köpa en bil genom att handla ratten på ett ställe, motorn på ett annat och karossen på ett tredje.

Om en kund idag krävde en Eclipseversion av Green Hills IDE Multi, skulle Christopher Smith i första hand argumentera att Multi är bättre.

- Eclipse saknar till exempel funktioner som motsvarar vår grafiska händelseanalys och vår prestandaprofilering, säger Christopher Smith.

- Vi har inga problem i princip med Eclipse. Men vem vet hur det ser ut om fem år? Det här är din första text om Eclipse, det kommer att troligen att bli många fler, avslutar Christopher Smith på Green Hills.

Ericsson vill gå längre

Ericsson är ett av de företag som ivrigast driver på Eclipseutvecklingen.

- Vi brukar säga till våra underleverantörer att om ni inte tror att ni klarar er på en konkurrensutsatt marknad, då vill vi inte köpa av er, säger Ronald Ingman, som sitter i styrelsen för Eclipse för Ericsson.

- Vi hoppas att fler konstruktörer ska inse nyttan och sätta tryck på leverantörerna att anpassa sina verktyg för Elicpse.

Ericsson vill se en ännu djupare integration mellan verktygen i Elicpse. I realtidsmiljö finns idag inget stöd för exempelvis kompilatorer, debuggers och testverktyg som är oberoende av operativsystem och hårdvara.

Ericsson föreslår att verktyg ska kunna arbeta mot en abstrakt plattform via ett nytt programgränssnitt, ett Target Adaption Layer (TAL). Att ta fram verktyg för ett givet projekt blir då enklare - det som behövs är bara en översättning mellan TAL och projektets plattform. Idag kräver varje projekt specialanpassade verktyg från leverantören.

- Därmed kan det ta åratal att byta leverantör. Ett TAL skulle göra oss mer oberoende, säger Pär Emanuelsson, på Ericsson.

Jan Tångring
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)