JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ut med Microsoft - in med svensk realtidskompetens
Professor Gerhard Fohler hoppas att bra teknik kan utmana monopolet

Framtidens konsumentelektronik måste lösa en lång rad realtidstekniska problem om den ska fungera klanderfritt. Och då duger det inte att låta Microsoft stå för operativsystemet. Flera av svaren borde i stället kunna utvecklas ur den svenska säkerhetskritiska industrin och dess tradition av prestigelöst samarbete. Det menar Gerhard Fohler, professor i datateknik vid Mälardalens högskola.
Gerhard Fohler är sedan 2001 professor i datateknik på Mälardalens Högskola. Han leder en grupp som forskar kring predikterbara flexibla realtidssystem. Fohler doktorerade vid Wiens tekniska universitet 1994 och har sedan dess forskat inom realtid vid University of Massachusetts och Humboldtuniversitetet i Berlin. Han är ordförande för såväl inbyggnadsspåret vid konferensen Date som i den tekniska kommittén för realtidskonferensen ECRTS.
På tio år har konsumentelektroniken gått från analog till digital. Om ytterligare fem-tio år kommer alla hemmets digitala utrustningar att få sina indata från en enda kontakt. Ett hål i väggen, och bara några få kablar därhemma. Dessutom vill vi kunna välja mellan en långfilm i bästa soffan, nyheter i hammocken och ett fotbollsmål i mobiltelefonen.

Klart att rätt många realtidstekniska problem måste knäckas före dess. Och de måste lösas på nya sätt, eftersom de realtidslösningar som hämtats från den säkerhetskritiska industrin inte behövt ta hänsyn till så stora och heterogena datamängder som konsumentelektroniken måste hantera.

Det är den här typen av problem som intresserar Gerhard Fohler, professor i datateknik vid Mälardalens Högskola. Och han menar att lösningarna inte är så långt borta.

- Vi förstår problemen nu, och inser vad vi inte ska göra, säger han.

- Det låter akademiskt - jag kan översätta till marknadsföringsspråk, säger han och hasplar ur sig en lång harang av mer säljande ord som betyder samma sak.

Skämt åsido så poängterar han att frågeställningen är viktig. Om forskarna och industrin inte lyckas få detta att fungera bra så hotar vad han kallar "Microsofteffekten".

- Det har blivit helt accepterat att datorer kraschar med jämna mellanrum. Och den mentaliteten sprider sig till fler områden, som mobiltelefoner och annat. Så borde det inte behöva vara.

Monopol stryper innovationer

Han menar att det inte finns några tekniska skäl till den dåliga tillförlitligheten. Boven i dramat stavas i stället Microsoft. Han skyller inte på dess ingenjörer, utan på dess monopolliknande position som han menar kväver innovationsklimatet.

- Det finns ju inget incitament att utveckla något i en bransch där framgång innebär att Microsoft tar fram en snudd på identisk lösning och ger bort den i princip gratis, som en del av Windows, säger han.

I realtidsvärlden är Microsofts ställning förstås inte alls lika stark som i pc-världen. Här finns en uppsjö av konkurrerande operativsystem, men ingen marknadsdominant. Gerhard Fohler hoppas att andra företag än Microsoft ska ta kommandot.

Några pusselbitar inför framtiden kan komma på plats i mars nästa år, på konferensen Date i München.

Den vetenskapliga delen av den tillställningen utökas då med en avdelning om inbyggda system, och för detta spår är Gerhard Fohler ordförande. Det klingar tjusigt, men han försäkrar att det är mycket jobb och knappast särskilt lukrativt.

- Det ingick definitivt inte i min karriärplanering, säger han och skrattar.

Belöningen ligger snarare i möjligheten att påverka konferensens innehåll. Och hittills ser det bra ut.

- Vi har fått in dubbelt så många föredrag som vi förväntade oss. Trots att Date historiskt inte har attraherat realtidsprogrammerare och trots att en annan realtidskonferens äger rum samtidigt.

Mellan hårdvara och realtid

Han kan inte avslöja några detaljer om föredragen, men försäkrar att kvaliteten blir hög.

- Det blir både rena realtidsföredrag och sådana som ligger i gränslandet mellan hårdvara och realtid. Det gränslandet är intressantare än någonsin.

- Förr var det enkelt, program- och hårdvaruforskarna kom från var sitt håll och möttes vid processorn. Numera måste båda sidor prata mera med varandra.

Ungefär en tredjedel av föredragen kommer från företag i inbyggnadsbranschen. Gerhard Fohler tycker inte att det är för mycket.

- Visst kan man ha föredragshållare från industrin på vetenskapliga konferenser! Så länge innehållet håller vetenskaplig klass spelar det ingen roll vem som är skribentens arbetsgivare. Industrifolk brukar dessutom hålla bra keynote-tal.

Gerhard Fohler har forskat i sitt födelseland Österrike samt i USA och Tyskland innan han kom till Västerås 1997. Och han menar att svensk forskning väl tål en jämförelse.

- Sverige är helt klart en viktig spelare inom inbyggnadsteknik och realtidssystem. Industrin här har en mycket sund inställning till samarbete, med akademi såväl som med konkurrenter.

Adam Edström
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)