- Man kan tänka sig att varje mobiltelefon har tio sensorer som dessutom måste bytas ut när de använts, Bert Gyselinckx på det belgiska forskningsinstitutet Imec.
Det skulle skapa en efterfrågan på hundra sensorer per mobiltelefon och år. I fjol tillverkades runt 680 miljoner mobiler, så sensormängden blir försvarlig antal även om inte alla mobiler får sensorer.
Robert Gidden, från uppstartsföretaget Impinj hade ett annat förslag: RFID-etiketter. Affärskedjan Walmart drog i januari igång ett storskaligt försök med RFID-etiketter med de hundra största leverantörerna. Enligt Gidden kommer Walmart att köpa 5 procent av alla RFID-etiketter som tillverkas i år.
- Hur snabbt genombrottet sker beror på vilken kiselyta RFID-etiketterna har. Får man ned den så att priset blir 10 cent så blir det en mångmiljardmarknad där etiketterna slängs efter en användning. Kommer man ner i 3 cent kan de ersätta dagens streckkoder och sjunker priset ytterligare till 1 cent kan de ersätta frimärkena.
- Potentiellt kan varje objekt i världen ha en RFID-etikett och då talar vi om volymer på många biljoner.
Men frågan är hur många fabbar det skulle fylla. Panelen hade svårt att tro att det ens skulle fylla en hel fabb om tio år.
Kristofer Pister, på uppstartsföretaget Dust Networks och tidigare professor på Berkeley, som myntade uttrycket Smart Dust 1994, tänker i lite andra banor.
- Att installera en sensor kostar idag mer än själva sensorn. På en fabrik kan det kosta 500 dollar att dra ledningarna till en sensor som kostar 50 dollar. Jag tror att trådlösa datanät kan revolutionera sensorindustrin genom att sänka kostnaderna radikalt och därför öppnar för helt nya användningsområden.
Hans prognos var att det om sju år kommer att finnas en miljard trådlösa sensorer i användning. Priset per sensor borde då ha sjunkit till 10 dollar. Men huvuddelen av alla kretsar kommer då att gå till telekommunikation, datalagring och annat som hanterar den informationen sensorerna genererar.
- Det är därför som Intel och Microsoft är så intresserade av sensornätverk.
Per Henricsson