JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Pulsbreddsmodulering ger billigare ADSL

Infineon trimmar tekniken till oanade höjder

Linjedrivkretsarna utgör i dag en flaskhals i ADSL-utrustning. De har hög effektåtgång och är därför svåra att integrera och kräver mycket kylning. Infineon har dock lyckats förbättra integrationsgraden, med hjälp av pulsbreddsmodulering, en förstärknings teknik som har mycket brus och dålig linjäritet. Den borde inte fungera för ADSL, men Infineon har lyckats. Hur är deras lilla hemlighet.
ADSL har blivit en massmarknadsprodukt. Standarder finns färdiga, och högre kapacitet kommer i form av ADSL2+, som ger upp till 25 Mbit/s nedströms. Men operatörerna börjar få problem med utrymmet.

- Pratar man med operatörerna i dag är densiteten det största problemet. De har inte plats för fler ADSL-kort. Dessutom drar de mycket energi, ett kort kan göra av med 80 - 100 watt, säger Christian Wolff, chef för Infineons linjeanslutningsdel.

Infineon ringade in linjedrivkretsarna som flaskhalsen i systemet, och satte sig an att förbättra dem.

- 75 procent av energin går åt till linjedrivkretsarna, och i och med att de drar så mycket effekt blir de också svåra att integrera, så de tar upp stor kortyta. 50 procent av de externa komponenterna på ett linjekort hör också till drivkretsarna, berättar Christian Wolff.

Nu har Infineon lanserat nya kretsar för ADSL2+ som minskar energiåtgången för linjedrivkretsarna med hälften, till 350 mW per kanal, vilket gör att fyra linjeförstärkare kan integreras i en krets. Mängden kringkomponenter, och den totala kretskortsytan, minskar också, och Infineon uppskattar att totalkostnaden för linjedrivkretsarna minskar med 30 procent.

- Du spar 410 watts energiåtgång på 1000 linjer, och till det tillkommer lägre energiåtgång för kylning. Skillnaden märks.

Vanlig DC-DC-teknik
För att åstadkomma detta använder Infineon sig av pulsbreddsmodulering, så kallad klass d-förstärkning. Detta är en teknik som är vanlig vid DC-DC-konvertering, men som i regel ger mycket brus och dålig återgivning. Infineon har dock lyckats få den att klara av kraven för ADSL2+standarden.

- Det var en utmaning att göra brusfria klass-d-förstärkare för bredband. Det finns kretsar för radio, men de har en bandbredd på 20 kHz, ADSL är på 2,2 MHz. Vi är rätt säkra på att vi är först med det här.

Hur Infineon har gjort vill inte Christian Wolff berätta, men han nämner att en fördel är att analog front-end och förstärkare är integrerade på samma krets.

- Signalen mellan driver och front-end är en störningskänslig analog signal, och att ha den i en och samma krets underlättar konstruktionen rejält.

Geminax Pro kallar Infineon sitt nya ADSL2+-paket. Det består av en 16-kanalers digital front-endkrets och en 4-kanalers analog front-endkrets. För ett typiskt ADSL-kort med 16 kanaler innebär det att antalet kretsar minskas från 12 till 5 kretsar.

Elias Nordling

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)