JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. "Hjälp oss överleva RoHS-omställningen"
Elektronikindustriföreningen vädjar till ministrar

I ett öppet brev vädjar Elektronikindustriföreningens ordförande Eric Östlund till ministrarna Lena Sommestad, Leif Pagrotsky och Thomas Östros om ett möte för att de ska hjälpa industrin med omställningen till RoHS- och WEEE-direktiven.

På önskelistan står en fond för att underlätta omställningen för små och medelstora företag. Östlund ber också om en översyn av stödet till industriforskningsinstitut som IVF som aktivt forskat om blyfri elektronikproduktion. Samt att man ökar bemanning med rätt kompetens och förbättrar stödet, från berörda myndigheter, till företagen.

- De här direktiven är skrivna för storföretagen och till och med de säger att de har svårigheter med omställningen. Hur ska det då vara för våra medlemmar, de små och medelstora företagen, säger Eric Östlund, som företräder 190 företag i Elektronikindustriföreningen och tillika är vd för elektronikföretaget Polyamp.

Han berättar att bankerna idag ställer andra krav än tidigare och att flera medlemsföretag berättat att de har svårigheter att få banklån för den produktionsomställning som krävs för övergången. Det är där omställningsfonden kommer in - som bankgaranti.

- Den skulle finnas under fem år och bara för icke börsnoterade företag, är hans förslag.

Dessutom kommer det att krävas att företagen ligger på dubbla komponentlager under en övergångsperiod och att man skriver ner dem när ingen längre vill köpa dem. Samtidigt som kostnaderna för omställningar gör att vinsterna minimeras.

- Det kan bli konkurser och tack och hej med vår industri. Elektronikindustrin står för 15 procent av vår export, så lite mer resurser kan de väl få fram, tycker Eric Östlund.

Naturvårdsverket och Kemikalieinspektionen har vardera bara två heltidstjänster sammanlagt avdelade för att hantera de nya direktiven. Och i Sverige berörs kanske närmare 1000 företag.

- Ingen från berörda myndigheter har hittills kunnat svara på om mitt företags produkter omfattas av direktiven. Men det måste jag kunna ge besked om före juni 2006. Som sekundärt leveransled måste jag vara klar redan i januari, säger han.

Att nästan all svensk forskning kring blyfri produktion försvunnit är ytterligare ett allvarligt problem, tycker han.

- Berörda parter borde tänka efter vad allt detta betyder för vår industri. De tror att marknadskrafterna ska fixa allt - men det funkar ju inte riktigt så, säger Eric Östlund.

Gehöret är det dock hittills klent med. Från utbildningsdepartementet har Eric Östlund fått beskedet att ministern inte har tid att träffa föreningen för samtal. Från Näringsdepartementet har inget besked lämnats. I skrivande stund ligger ärendet hos Miljödepartementet.

Erika Ingvald
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)