JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Elmia Subcontractor: Stora möjligheter för svensk elektronikindustri
Guidelines for contributing Technical Papers: download PDF
ANNONS:

Stora möjlig­heter för svensk elektronik­industri

Allt fler svenska tillverkare inser behovet av elektronik i sina produkter. Här har den svenska elektronikindustrin stora möjligheter att växa med nya innovationer.

– Vi är väldigt duktiga på att producera elektronik i Sverige. Vi tror på Made in Sweden, och våra kunder ser värdet av att behålla tillverkningen i Sverige. Dessutom är detta en bransch som bara ökar hela tiden, säger Robert Olsson, grundare av familje­företaget Frontside Electronics AB i Mölnlycke.

Närhet till utveckling och konstruktion

Robert Olsson och Helene Winberg som driver Frontside Electronics AB tror på framtiden för svenska elektronikföretag. ”Våra kunder ser värdet av att behålla tillverkningen i Sverige.”

Frontside Electronics har investerat i nya maskiner tre år i rad, bland annat en SAKI-BF-3Di-L1 samt en Ersa Versaflow 4/55. I mars driftsätts det allra senaste inom ytmontering, en MY300 från Mycronic.

Prototyper, moduler för industriell automation, innovativa säkerhets­system och kontaktlösa smartkorts­produkter är exempel på elektronik­lösningar som Frontside Electronics har producerat. Och vd Helene Winberg ser tydliga vinster för kunderna:

– För oss går samarbete och förståelse före en kund-leverantörs­relation. Vi samarbetar med produkt­ägande företag som tänker långsiktigt, som vill finnas kvar i många år framöver och bidra med export till övriga världen. Företag som har förstått hur kostnads­effektivt det är att ha nära till utveckling och konstruktion, säger Helene Winberg.

Det svensk elektronik­industri har att fajtas med är företag som enbart tittar på krets­kortets pris och glömmer allt där emellan.

FAKTA:
Elmia Subcontractor 10–13 november 2020

På norra Europas ledande underleverantörsmässa skapas förutsättningar för utveckling och lönsamma affärer. Här föds nyskapande idéer och banbrytande kontakter utifrån en plattform med unik bredd av branscher inom tillverkande industri.

Fyra mässhallar leverantörsutställning, scenprogram, inspirationsarenor och matchmaking med närmare 1 200 utställare från cirka 30 länder.

– Men det är så mycket dyrare att lägga utveckling och produktion utomlands än vad många tror, konstaterar Helene.

Växa med framtidens arbetskraft

För att den svenska elektronik­branschen ska kunna växa i takt med ökad efterfrågan på marknaden krävs kompetens i form av framtidens arbetskraft. 

– Det är oerhört viktigt att vi i branschen släpper fram den unga generationen, säger Robert Olsson.

Frontside Electronics har precis genomfört en generations­växling där andra generationen tagit över ledningen. Frontside har också medvetet satsat på att nå ut till ungdomar genom att vara ute i skolorna och föreläsa om entreprenörskap samt återkommande ta emot studie­besök från skolorna – och genom att anställa gymnasie­elever för extrajobb. Något som ofta resulterar i att unga, teknik­intresserade söker sig till företaget där de får möjlighet till intern­utbildning.

– För att behålla den här starka utvecklingen inom Sverige behöver vi fler som lär sig elektronik och som får chansen att jobba, säger Helene Winberg.

Kraftig tillväxt i konkurrensutsatt bransch

Frontside har ökat i omsättning med nära 50 procent de senaste två åren.  Man har investerat i nya maskiner tre år i rad, bland annat en SAKI-BF-3Di-L1 samt en Ersa Versaflow 4/55. I mars driftsätts det allra senaste inom ytmontering, en MY300 från Mycronic.

Investeringen i den nya maskin­parken innebar att man stuvat om i fabriken och utökat produktions­ytan. Samtidigt har man för bara några dagar sedan rekryterat en utesäljare som är tänkt att öppna upp fler marknader, en viktig del för bolagets fortsatta tillväxt.

Elmia Subcontractor – en plats för utveckling

En annan nyckel till framgång är att hitta nya samarbeten och vara på plats där morgon­dagens innovationer skapas. En sådan plats är Elmia Subcontractor, norra Europas ledande underleverantörs­mässa, som i år går av stapeln den 10-13 november. Frontside Electronics är mångårig utställare på mässan eftersom man ser goda möjligheter till bransch­över­skridande möten som i sin tur ger förutsättningar för nya affärer.

– På Elmia Subcontractor möter du plåt- och plastföretagen som behöver elektronik för att utveckla och styra sina produkter, säger Robert Olsson.

LÄNKAR:
Elmia Subcontractor
Frontside Electronics

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)