Stora möjligheter för svensk elektronikindustri
Allt fler svenska tillverkare inser behovet av elektronik i sina produkter. Här har den svenska elektronikindustrin stora möjligheter att växa med nya innovationer.
– Vi är väldigt duktiga på att producera elektronik i Sverige. Vi tror på Made in Sweden, och våra kunder ser värdet av att behålla tillverkningen i Sverige. Dessutom är detta en bransch som bara ökar hela tiden, säger Robert Olsson, grundare av familjeföretaget Frontside Electronics AB i Mölnlycke.
Närhet till utveckling och konstruktion
Robert Olsson och Helene Winberg som driver Frontside Electronics AB tror på framtiden för svenska elektronikföretag. ”Våra kunder ser värdet av att behålla tillverkningen i Sverige.” Frontside Electronics har investerat i nya maskiner tre år i rad, bland annat en SAKI-BF-3Di-L1 samt en Ersa Versaflow 4/55. I mars driftsätts det allra senaste inom ytmontering, en MY300 från Mycronic. |
Prototyper, moduler för industriell automation, innovativa säkerhetssystem och kontaktlösa smartkortsprodukter är exempel på elektroniklösningar som Frontside Electronics har producerat. Och vd Helene Winberg ser tydliga vinster för kunderna:
– För oss går samarbete och förståelse före en kund-leverantörsrelation. Vi samarbetar med produktägande företag som tänker långsiktigt, som vill finnas kvar i många år framöver och bidra med export till övriga världen. Företag som har förstått hur kostnadseffektivt det är att ha nära till utveckling och konstruktion, säger Helene Winberg.
Det svensk elektronikindustri har att fajtas med är företag som enbart tittar på kretskortets pris och glömmer allt där emellan.
– Men det är så mycket dyrare att lägga utveckling och produktion utomlands än vad många tror, konstaterar Helene.
Växa med framtidens arbetskraft
För att den svenska elektronikbranschen ska kunna växa i takt med ökad efterfrågan på marknaden krävs kompetens i form av framtidens arbetskraft.
– Det är oerhört viktigt att vi i branschen släpper fram den unga generationen, säger Robert Olsson.
Frontside Electronics har precis genomfört en generationsväxling där andra generationen tagit över ledningen. Frontside har också medvetet satsat på att nå ut till ungdomar genom att vara ute i skolorna och föreläsa om entreprenörskap samt återkommande ta emot studiebesök från skolorna – och genom att anställa gymnasieelever för extrajobb. Något som ofta resulterar i att unga, teknikintresserade söker sig till företaget där de får möjlighet till internutbildning.
– För att behålla den här starka utvecklingen inom Sverige behöver vi fler som lär sig elektronik och som får chansen att jobba, säger Helene Winberg.
Kraftig tillväxt i konkurrensutsatt bransch
Frontside har ökat i omsättning med nära 50 procent de senaste två åren. Man har investerat i nya maskiner tre år i rad, bland annat en SAKI-BF-3Di-L1 samt en Ersa Versaflow 4/55. I mars driftsätts det allra senaste inom ytmontering, en MY300 från Mycronic.
Investeringen i den nya maskinparken innebar att man stuvat om i fabriken och utökat produktionsytan. Samtidigt har man för bara några dagar sedan rekryterat en utesäljare som är tänkt att öppna upp fler marknader, en viktig del för bolagets fortsatta tillväxt.
Elmia Subcontractor – en plats för utveckling
En annan nyckel till framgång är att hitta nya samarbeten och vara på plats där morgondagens innovationer skapas. En sådan plats är Elmia Subcontractor, norra Europas ledande underleverantörsmässa, som i år går av stapeln den 10-13 november. Frontside Electronics är mångårig utställare på mässan eftersom man ser goda möjligheter till branschöverskridande möten som i sin tur ger förutsättningar för nya affärer.
– På Elmia Subcontractor möter du plåt- och plastföretagen som behöver elektronik för att utveckla och styra sina produkter, säger Robert Olsson.
LÄNKAR:
• Elmia Subcontractor
• Frontside Electronics