Alison Smith är marknadsförande produktingenjör för blandsignalprodukter. |
MIMO-systemet utnyttjar flera antenner för att samtidigt överföra dataströmmar till mottagaren på rumsligt separerade kanaler, så att de flervägsbaserade signalerna bär oberoende användarinformation i flera dimensioner på samma frekvens och i samma bandbredd. Systemet ökar proportionerligt hastigheten för dataöverföringen med en faktor motsvarande antalet sändande antenner. Dessutom, eftersom all data sänds både i samma frekvensband och med separata spatialsignaturer, utnyttjas spektrum på ett effektivare sätt.
Flera mottagare är anslutna till ett bearbetningsblock för att återvinna överförda dataströmmar från varje antenn. RF-signalerna från antennerna blandas ned och samplas samtidigt av flera AD-omvandlare. På grund av antalet vägar för sändning och mottagning blir låg effektförbrukning av större vikt vid systemimplementeringen.
Ett antal olika MIMO-algoritmer är under utveckling med sändningstekniker som inkluderar lobstyrning, rums-tids-kodning och spatial multiplexing. En algoritm kan användas för att styra sändarnas antennlober så att de riktas mot mottagaren vilket ger ökad förstärkning. Addition av underbärvågor (sub-carriers) kan användas för att kombinera varje frekvenskomponent för sig för att väsentligen öka signalstyrkan för högre datahastigheter.
MIMO kan användas med vilken modulationsteknik som helst, men ger den enklaste implementeringen i kombination med OFDM. I OFDM är bäraren uppdelad i flera ortogonala smalbandiga underbärvågor. Detta transmissionsformat minskar fördröjningsspridningen och kräver därmed en mindre komplicerad utjämnare, med mindre eller inget minne, som endast behöver fas- och amplitudjustera. OFDM har inneboende förmåga att tillse lägre flervägsbaserad distortion liksom bra motstånd mot RF-störningar. Men på grund av det stora antalet underbärvågor är detta flerbärvågsbaserade modulationsförfarande ganska känsligt för fasbrus. Det lokaloscillatorbaserade fasbruset i vardera nedblandningssteget kommer att modulera underbärvågorna. Det är därför önskvärt att minska antalet blandarsteg genom undersampling av den mottagna signalen vid höga mellanfrekvenser. En AD-omvandlare med hög bandbredd vid full effekt och god AC-prestanda krävs.
I trådlösa kommunikationssystem driver kraven på ökad kapacitet ständigt fram nya innovationer för förbättrad hastighet, räckvidd och tillförlitlighet. Förbättringar av en av dessa parametrar innebär ofta kompromisser för en annan. MIMO-OFDM gör det möjligt för oss att förbättra alla tre parametrarna samtidigt. MIMO-OFDM-system kan nå datahastigheter i storleksordningen hundratals Mbit/s och tiotals bitar/Hz/s i spektral verkningsgrad för inomhusbaserade trådlösa system.
Komplexiteten och effektförbrukningen är de två huvudsakliga nackdelarna med implementeringar av MIMO-OFDM-system. Linear Technologys snabba AD-omvandlare (ADC) erbjuder den lägsta effektförbrukningen i sin klass, med analoga gränssnitt som möjliggör sampling vid höga IF-frekvenser. Kombinationen av dessa två egenskaper möjliggör flerkanalsbaserade ADC-implementeringar med minsta möjliga effektförbrukning tillsammans med möjligheten att utesluta nedblandningssteg, vilket ger en betydande kostnadsbesparing för analoga komponenter. Linear Technology har även dubbla AD-omvandlare som har bättre än -110 dB överhörning mellan kanalerna.
Den nyligen lanserade LTC2242-12 är en AD-omvandlare med 12-bitar, samplingen ligger på 250 MSa/s och bandbredden är 1,2 GHz. Kretsen matas med 2,5 V och har en effektförbrukning på 740 mW. Utgående data kan demultiplexas med en faktor två för att minska hastigheten till 125 MHz för insamling och bearbetning av data i en FPGA. Digital utdata ligger mellan 0,5 V och 2,6 V, vilket möjliggör direktanslutning till digitala lågspänningsgränssnitt. LVDS-utgångar är också valbara. LTC2242-12 är kapslad i en liten QFN som integrerar matningens bypass-kondensator, vilket sparar kortutrymme.
Användning av MIMO-teknik innebär enorma prestandavinster för ett brett spektrum av trådlös kommunikation, inkluderande wlan, Wimax, DVB-T, anti-jam GPS-baserade mottagartekniker. Praktiskt taget samtliga framtida trådlösa kommunikationssystem kommer att övergå till flerkanalsteknik. Låg effektförbrukning och förbättringar av AD-omvandlarens möjligheter till IF-sampling kommer att hjälpa till att minska komplexiteten och driva på utvecklingen av ny utrustning.