JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. EU:s avreglering ger billigare teletjänster

EU:s avreglering för telekomsektorn har verkligen slagit igenom. Tio månader efter starten så är EU-kommissionen i huvudsak nöjd. Med några få undantag har allt gott om väntat.


Ett par EU-länder hade avreglerat marknaden före första januari 1998. Det gäller till exempel Sverige, Finland och Storbritannien. I dessa länder har ingen stor förändring märkts. Ur svensk synvinkel innebär avregleringen att de flesta andra EU-länder inför samma regler som vi redan har i Sverige.

I några länder går utvecklingen långsamt, Luxemburg, Portugal och Grekland, anger EU-kommissionen. Framför allt i Grekland står det nästan stilla trots att landet förbundit sig införa och tillämpa samma regler som resten av medlemsländerna.

Det bästa måttet på vad som händer är den snabba scenförändringen i Tyskland, EU:s största telemarknad, värd cirka 400 miljarder kronor per år. Tyskland har i år fått cirka 200 nya telefonbolag som vill konkurrera med Deutsche Telekom som fram till årsskiftet hade monopol på huvuddelen av marknaden.



Skär ned


Deutsche Telekom är nu verkligen på defensiven och företaget försöker med alla medel upprätthålla sin position. DT planerar sänka vissa taxor för den nationella långdistanstrafiken med ytterligare så mycket som 60 procent för att försvara sina marknadsandelar. Teletaxorna har gått ner cirka 50 procent under 1998, enligt branschbedömare. I början av 1998 genomförde DT stora prissänkningar.

DT lär ha tappat upp till 30 procent av den nationella långdistanstrafiken under de första nio månaderna i år. Siffran är inte bekräftad och vissa media talar om ett tapp på 20 procent. Oavsett om DT förlorat 20 eller 30 procent av den nationella långdistanstrafiken till de nya konkurrenterna så handlar det om en mycket snabb och dramatisk förändring. Vid tidigare avregleringar i Europa och USA har det tagit flera år innan de traditionella telefonbolagen tappat så mycket.

I år minskar DT personalen med 11 000 anställda, till 184 000 anställda, ytterligare 20 000 anställda skall bort de närmaste åren enligt planerna.



200 konkurrenter


Bland de nya konkurrenterna är det framför allt Mannesmann som vädrar morgonluft. Mannesmann är huvudägare i GSM-bolaget D2 och i Arcor som säljer traditionella nättjänster.

Mannesmann redovisar en ökad försäljning för telekom med 38 procent de nio första månaderna i år, jämfört med 1997. Efter nio månader var omsättningen 32 miljarder kronor vilket talar för att Mannesmann för hela året 1998 kan nå 43 till 44 miljarder kronor. Det är snabbt marscherat av Mannesmann som inte hade någon telekomverksamhet alls i början av 90-talet och började med GSM 1992. Mannesmann har seglat upp som den store utmanaren till Deutsche Telekom.



Som svampar ur jorden


I hela EU har antalet teleföretag exploderat. Enligt kommissionens statistik har 218 företag fått licens för långdistanstjänster, 284 har fått licenser för utlandstrafik, 526 licenser för lokaltelefoni har utdelats och ytterligare 77 mobiloperatörer har tillkommit. EU-kommissionen beräknar att EU:s totala marknad för nättjänster i år är värd 1 400 miljarder kronor.

Göte Andersson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)