JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nya kabelmodem klarar IP-telefoni

Nästa år tar kabel-tv-bolagen upp kampen med teleoperatörerna om telefoni och snabb Internet.


Europas kabel-tv-bolag siktar nu på interaktiva tjänster och multitjänstnät med IP-telefoni. Det blir möjligt tack vare en helt ny generation kabelmodem som lanseras nästa år.

Europas 45 miljoner kabelhushåll kommer då att kunna välja mellan kabelbolagen och de gamla telefonbolagen för telefoni och snabba Internettjänster.

År 2001 kommer de nya snabba kabelmodemen dessutom att integreras med de digitala tv-mottagarna (settop-boxarna). Dessa blir då kabelabonnenternas digitala mottagare/hemserver/router med gränssnitt för alla viktiga tjänster. Naturligtvis kan denna digitala hemserver även kopplas in i ett hemnät. Och en vanlig telefon kan anslutas till ett jack i hemservern.

Kabelbolagens nya vision har tagit form det senaste året. Och konkurrensen är redan hård mellan den etablerade amerikanska kabelmodemstandarden Docsis och det Euromodem som nu utvecklas inom ramen för de europeiska kabelbolagens organisation Ecca, European Cable Communications Association. Euromodem skall vara klart för massleverans nästa sommar, och bland utvecklarna finns Telia, Deutsche Telekom, France Telecom och Tele Danmark.



telefonbolagen yrvakna


Utvecklingen leds av de kabel-tv-bolag som inte har telefonbolag som huvudägare. Docsis, som i dagsläget är det mest avancerade alternativet, skall införas av bland annat Stjärn-tv och en handfull kabelbolag i Storbritannien och Nederländerna.

Men telefonbolagen håller på att svänga. De dominerar marknaden idag, men har hittills inte varit intresserade av IP-telefoni via kabel-tv eftersom det betytt konkurrens med de egna telefonnäten.

Det tydligaste beviset för svängningen är att realtidstjänster ingår i Euromodemspecifikationen. Dessutom växer i många länder det politiska tryck som skall få telefonbolagen att sälja sina kabel-tv-bolag.



Europa före usa


Europa ligger faktiskt före USA när det gäller att införa digital-tv i kabelnäten. Ett skäl är att EU genom lagstiftning gjort DVB-standarden för digital-tv obligatorisk i alla EU-länder. Ett annat skäl är den starka organisationen Ecca, med kabelbolag från 16 länder. Tillsammans har de 45 miljoner anslutna abonnenter och täcker 32 procent av tv-hushållen i länderna.

Genombrottet för Internet har dock ändrat spelreglerna. Några brittiska kabelbolag har även beslutat att beställa integrerade hemmaservrar som innehåller både DVB (för tv-tjänsterna) och Docsis för Internettjänsterna.

Både Docsis och Euromodem bygger på att modem från olika leverantörer skall kunna användas i samma kabel-tv-nät.

Nästa år startar det verkliga slaget mellan kabelmodemen. Om Euromodem inte lyckas hålla tidsplanen kan naturligtvis allt fler kabelbolag i Europa gå över till Docsis.

Göte Andersson





Docsis



Docsis, The Data Over Cable Service Interface Specifikation, är en global standard sedan våren 1998, fastställd av ITU med namnet J 112. Docsis är utvecklat av de amerikanska kabel-tv-bolagens gemensamma utvecklingsbolag CableLabs.

Kabelbolag i både USA och Europa inför nu kabelmodem enligt standarden Docsis version 1.0. Denna version klarar snabb Internettrafik men inte IP-telefoni och andra viktiga realtidstjänster. Det skall däremot version 1.1 göra och sådana modem skall finnas i volym sommaren år 2000, enligt planerna.

GA



Euromodem


Förslaget till ny standard för Euromodem blev klart den 12 februari och är nu ute på remiss. Standarden beräknas bli klar i sommar och leverantörerna beräknas kunna starta produktion i liten skala omkring årsskiftet. Volymleveranser kan starta sommaren år 2000, om allt går som förväntat.

Euromodem skall klara en rad tidskritiska tjänster. Telefoni, fax, teleworking, videotelefon, interaktiva spel, videokonferens, telemetritjänster och interaktiv video finns med i kravspecifikationen.

Internettelefoni skall klaras med samma kvalitet som vanlig telefoni i dagens publika telefonnät. ITU-standarden H.323 skall följas. Dessutom skall den kunna integreras med DVB-baserade digitala tv-tjänster.

För nedströms trafik mot abonnenten används frekvensband mellan 47 och 862 MHz.

För uppströms trafik används frekvensband I, II eller III, dock minst 5 MHz.

För trafik nedströms används modulationssystemet QAM (Quadrature Amplitude Modulation. Modemet måste klara 16-, 32- och 64-QAM vilket motsvarar 27, 34 och 41 Mbit/s. Uppströms används modulationssystemet QPSK och modemet måste klara minst 3 Mbit/s.

Kabelmodemet kan ha flera gränssnitt mot abonnent: Ethernet 10Base-T, IEEE 1394, ATM25 med RJ-45-gränssnitt, Universal Serial Bus (USB) och för telefoni (PSTN, ISDN2 eller DECT). Kabelbolaget skall kunna uppdatera eller byta programvara i modemet via nätet. Det skall finnas stöd för kryptering och en rad olika kvalitetsklasser för IP-kommunikation. Multicasting skall klaras.

Modemen skall även ha inbyggt stöd för kommunikation för nätdrift, detta inkluderar larmfunktion när något inte fungerar som avsett.

GA





Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)