De lokala stadsnäten växer nu snabbt och de innebär slutet för Telias sista monopol.
När de nya stadsnäten är utbyggda får Telia verklig lågpriskonkurrens även på lokala teletjänster i fasta telenät. Enligt en undersökning som Elektroniktidningen genomfört har 167 kommuner med 73 procent av Sveriges befolkning nu beslutat bygga stadsnät. I 139 av kommunerna har arbetet kommit igång. Målet för de flesta är en egen lokal infrastruktur som täcker den lokala kommunala förvaltningen samt huvuddelen av fastighetsägarna, företagen och hushållen.
Stadsnäten bygger fibernät med upp till 96 fibrer per kabel, vilket räcker för alla tänkbara behov under överskådlig framtid. De vill konkurrera på så gott som alla områden utom mobiltjänster.
Utbyggnaden av stadsnät för samtliga kommuner beräknas kosta 15 miljarder kronor, enligt den statliga IT-infrastrukturutredningen. Beloppey kan bli högre, allt beroende på geografisk täckning och tjänsteutbud.
Umeå är en av de kommuner som ligger i täten. Där är redan idag 40 procent av hushållen i kommunen bredbandsanslutna till det lokala fibernät som byggs av kommunägda Ume Energi AB. Universitetet, kommunala bostadsbolaget Bostaden, Umeå kommun, Landstinget och en rad lokala företag nyttjar kapacitet hos Umenet, som energibolagets nätoperatör heter. Nu siktar Umenet på att även ansluta privata bostadsföretag, mindre privata bostadsrättsföreningar och villaägare.
Motorn för utbyggnaden är bredband med snabb Internettrafik men Umenet kommer att klara traditionella teletjänster av alla slag, samt dessutom IP-telefoni och överföring av tv. Umenet blir den dominerande nätoperatören i Umeå kommun om planerna gås i lås.
- Syftet med vårt nät är att skapa ett alternativ till Telia. Vi räknar med att bli minst likvärdiga med Telia när det gäller täckning och kapacitet i Umeå kommun, säger Björn Dahlberg, chef för Umenet.
På Telia tror man dock att man kan behålla sin dominans i huvuddelen av landets kommuner. Fram till idag har Telia varit den dominerande nätoperatören i alla landets 289 kommuner. De nya stadsnäten är den förste verklige utmanare som Telia stött på i modern tid.
- Jag tror de flesta kommunerna i landet inte försöker bli dominerande med sitt lokala stadsnät, säger Rune Nilsson, ansvarig för nätstrategi i Telia Nät.
Han medger att Telia kommer att förlora huvuddelen av den lokala marknaden i Umeå om Umenet lyckas med sina planer. Men Nilsson tror inte att huvuddelen av den svenska marknaden slår in på samma väg. Det finns två andra alternativ.
- Det finns kommuner som byggt nät och bett Telia Nät svara för driften. Och det finns kommuner som köper kapacitet för sitt lokala stadsnät av Telia, säger Rune Nilsson.
Hur många kommuner som valt någon av dessa lösningar har Telia idag inget svar på.
Stora orterna förstPrecis som de flesta andra stadsnät så siktar Umenet i första hand på de stora orterna. I Umeå är nätet utbyggt och planering pågår för Holmsund, Obbola och Sävar. Det finns ytterligare 47 mindre orter med 15 300 invånare samt 7 900 invånare i kommunens glesbygd som inte ingår i dagens utbyggnadsplaner.
- Målsättningen är att inom några år täcka i princip hela kommunen, säger Anders Hjalmarsson, IT-chef vid Umeå Energi AB.
Hittills har Umeå Energi investerat nära 30 miljoner kronor i nätet och företaget beräknar att det krävs investeringar för ytterligare cirka 60 miljoner kronor innan nätet är utbyggt.
Umenet använder optokabel med 24, 48, 64 och 96 fibrer, allt beroende på behovet. För att nå mindre orter några mil från huvudorten används radiolänkar, sannolikt med kapacitet för 34 Mbit/s.
Tidigare har Umenet bara sålt svart fiber, alltså installerat fiberkabel där kunderna köper enskilda fibrer i kabeln. Så är till exempel fallet med kommunala bostadsföretaget Bostaden som köpt tre fiberpar fram till samtliga de bostadsområden man äger, totalt 64 kvarter med 13 000 bostäder.
Bostaden planerar använda sina tre fiberpar för Internettrafik och tv. Man har installerat ett transmissionssystem för IP-trafik via fibernätet, och man erbjuder sina hyresgäster bredbandsanslutning med Internettjänster via detta fibernät. Bostaden svarar själv för trafiken från bostadsområdet fram till den lokala internetoperatören Norrnod. Man planerar även överföra tv i digital form via fibernätet när avtalet med Telia går ut år 2001.
Umenets största kunder kör helst i egen regi. De hyr fiber och svarar själva för transmissionssystemet. Det finns dock kunder - främst mindre fastighetsägare och andra nätoperatörer - som definitivt inte vill svara för nätdrift och transmissionssystem själva och här ser Umenet en stor marknad.
Umenet har därför infört egna transmissionssystem baserat på Ethernetstandarden, både (10 Mbit/s) och Fast Ethernet (100 Mbit/s). Gigabit Ethernet (1000 Mbit/s) skall införas i fibernätet första kvartalet nästa år.
Fastighetsägare, företag och organisationer skall erbjudas en högprestandatjänst. De kan anslutas med Ethernet 10 Mbit/s och snabbare. Denna tjänst kan användas för bredbandig Internettrafik eller LAN till LAN-trafik, till exempel mellan två företag i Umeå.
Umenet har också beslutat införa transmissionssystem som följer SDH-standarden (Synkron Digital Hierarki), med två olika kapacitetsnivåer: STM1 på 155 Mbit/s och STM4 på 622 Mbit/s. Varje SDH-system kräver ett fiberpar.
SDH kommer att användas som transportnät för Umenets egna IP-tjänster, IP via SDH. Dessutom får andra nätoperatörer hyra SDH-förbindelser. Umenet upprättar en egen driftövervakning för SDH-nätet.
Den självklara fördelen med SDH är att Umenet därmed även klarar överföring av telefoni och andra tidskritiska tjänster. Telias konkurrenter kan hyra SDH- förbindelse av Banverket från Stockholm till en överlämningspunkt i Umeå och sedan även hyra SDH-förbindelse ända fram till abonnenten, allt utan att Telias nät utnyttjas.
Kanske DTM, men inte ATMPå Umenet är man tveksam inför den nya tekniken DTM och avvisar den traditionella ATM-tekniken.
- Vi har tittat på DTM, fungerar det så är det intressant. Vi har inte uteslutit DTM. ATM däremot har vi uteslutit. Vi tror inte på ATM som generell teknik i vårt stadsnät, säger Björn Dahlberg.
Drygt hälften av hushållen i Umeå saknar idag fast anslutning till Internet. De bor i villor, hos privata hyresvärdar och i mindre privata bostadsrättsföreningar. Umenet lanserar nu en ny nättjänst gentemot dessa hushåll, kallad Umenet Lite som baseras på radiolan-teknik. Umeå Energi AB kommer att bli Internetoperatör gentemot dessa kunder genom dotterbolaget Ume Energi Elhandel.
Produkter för IP-telefoni är på väg men ännu har Umenet inte beslutat om de skall erbjuda någon sådan tjänst.
De närmaste åren står Umeås nätoperatör inför stora investeringar. Den självklara frågan är därför när verksamheten går med vinst.
- Vi hoppas gå med vinst om 2-3 år, säger Björn Dahlberg.
Göte Andersson
Research: Ulrika Klang, Tony Koistinaho, Veronika Nygren, Mikael Nykäsenoja, Elias Nygren