När Telia ska bygga sitt nya bredbandsnät väljer man Internetteknik i stället för traditionell telefoniteknik. Då förlorar Ericsson rollen som Telias huvudleverantör. Vinnare är datakomföretaget Cisco.
Svenska Telia startar nu som det första bland världens telefonbolag en massiv utbyggnad av ett nytt bredbandsnät. Senast år 2004 ska 98 procent av svenskarna ha tillgång till ett Superinternet, som klarar digital-TV och snabb Internet, om allt går enligt Telias planer.
Om några månader väntas Telia ha valt vilken teknik som ska användas i det kommande supernätet. Men redan nu står det klart att Telias experter tror att Internetteknik kommer att dominera.
Därmed kommer Telia att bygga huvuddelen av nätet på routrar snarare än televäxlar. Utbyggnaden skall starta nästa år.
Internettekniken blir helt enkelt billigare än ATM, Asynchronous Transfer Mode, den teknik de allra flesta trott att nästa generation telenät skulle bygga på.
Datakom jämspelt med telekomEftersom Telia är bland de första telefonbolagen att satsa på massiv utbyggnad av bredbandsnät får teknikvalet stor betydelse för hela telekomindustrin. Helt plötsligt blir tillverkare av datakommunikationsutrustning direkta konkurrenter till Ericsson och de andra telekomtillverkarna.
- Det är nu möjligt för Cisco att bli tung leverantör till telefonbolagen, i samma klass som Ericsson och AT&T, säger Göran Strandberg, Nordenchef på Cisco Systems.
Amerikanska Cisco har en oerhört stark ställning som leverantör av routrar för Internet. Marknadsandelen är idag större än 50 procent. Cisco räknar dock med att ATM-tekniken tar en del av marknaden. Därför håller man på att köpa företaget Stratacom, som har cirka 20 procent av ATM-marknaden för långdistansnät. Cisco talar förvisso om samarbete med de etablerade leverantörerna. Men det är inte sannolikt att företaget vill släppa greppet om marknaden. Företaget omsätter idag drygt 20 miljarder kronor, nästan lika mycket som Ericsson säljer AXE-utrustning för.
Cisco arbetar hårt för att dess internetprodukter inte bara skall klara dagens Internettjänst utan även alla slag av realtidstjänster. Dit hör digital-TV, telefoni och multimedia.
Syftet är uppenbart. SuperInternet skall på sikt ersätta dagens publika telefoninät som världens största telenät.
Att Cisco har så högt mål förvånar inte. Det nya är att även Telias experter numera delar visionen.
ATM-miljarder i sjönDet senaste årets utveckling visar på en dramatisk omsvängning. Sedan slutet av 1980-talet har telefonbolagen världen över siktat på ATM som den framtida växeltekniken i de publika telenäten. Standarder har utvecklats. Ericsson, Siemens, Alcatel, AT&T, Northern Telecom, NEC och andra leverantörer har var och en investerat många miljarder kronor i systemutveckling.
Ingen betvivlar att ATM fungerar. Men Internettekniken ser helt enkelt ut att bli ett billigare sätt att nå samma mål. Ytterst handlar detta om teknikval för marknader värda hundratals miljarder kronor.
Ericsson kommenterar inteNågot officiellt besked ger ännu inte Telia. Men enligt vad Elektroniktidningen erfarit så räknar Telias experter med att Internettekniken vinner på de flesta områden vid den slutliga tekniska utvärderingen.
Idag är Ericsson Telias största leverantör av nätutrustning, framför allt av växlar. Men Ericsson har inga egna routrar och koncentrerar sig nu på accessnätsprodukter.
- Hälften av telefonbolagens investeringskostnader ligger i att bygga om accessnätet. Telefonbolagen väljer mellan VDSL och HFC (Hybrid Fiber Coax) eller blandningar därav.
- På den marknaden skall vi vara med. Där har vi eller kommer vi med produkter, säger Gunnar Wranne, ansvarig för produktplanering för bredbandsprodukter i Ericsson Telecom.
Kommer då Ericsson med några egna växlar för bredbandstjänster i accessnätet? Och blir det i så fall routrar eller ATM-växlar?
- Vi kan inte kommentera vårt produktläge på detta område. Vi vill inte diskutera detta.
- Vi diskuterar nu med många av våra stora kunder vilken teknik som är bäst. Innan vi bestämmer oss måste vi först se vad nätoperatörerna väljer, vilken teknik som kommer att dominera, säger Wranne.
Göte Andersson
Mer Internet än telefoni över AtlantenMycket snabbt håller Internet på att bli större än det traditionella telefoninätet.
Efter mer än hundra års utbyggnad är Telias trafikkapacitet för telefoni till USA cirka 40 miljoner databitar per sekund (Mbit/s). Nu i maj ökade Telias Internetkapacitet till USA drygt 60 Mbit/s, för ett år sedan var kapaciteten under 10 Mbit/s.
I början av hösten planerar Telia öka till drygt 100 Mbit/s. I Sverige bygger även Tele2 ut kapaciteten både i Sverige och för USA-trafiken.
Trafiktillväxten är enorm. Internettrafiken fördubblas var nionde månad, enligt amerikansk fackpress.
Om ökningen fortsätter fram till år 1999 kommer Internet då att vara 32 gånger större än idag.
Superinternet ska ge hushållen 25 Mbit/sTelias planer på superinternet, bredbandsförbindelse till hushållen över existerande kopparkablar, kräver utrustning för sammanlagt flera miljarder kronor.
Telia har cirka 6 miljoner huvudledningar i drift varav hushållen svarar för cirka 4 miljoner. Hushållen är i de flesta fall anslutna med vanlig parkabel av koppar.
En modernisering till Superinternet innebär att varje huvudledning måste uppgraderas så att den klarar 25 Mbit/s åt båda håll. Det kostar flera tusen kronor per huvudledning.
Utbyggnaden kräver att accessnätet byggs ut för många miljarder kronor. Många nya produkter behövs.
• Varje abonnent behöver en hemterminal med gränssnitt för TV, Ethernet, traditionell telefoni och ISDN.
• Den befintliga abonnentledningen av koppar måste förses med ett mycket snabbt modem i var ände. Telia tänker införa en teknik kallad VDSL (Very high rate Digital Subscriber Line).
• Videoservrar och relationsdatabas är nödvändiga för att många användare samtidigt skall kunna hämta beställ-TV.
• I telefonstationen behövs flera slag av televäxlar. Den vanliga telefontrafiken går via befintliga AXE-växlar. För kabel-TV-utbudet, beställvideo och Internet behövs bredbandsväxlar. Här kan Telia välja mellan ATM, routrar eller så kallade Ethernetväxlar.
• Telia bygger även ut långdistansnätet för Internet, det så kallade backbonenätet, i Sverige, Norden, till Europa och USA. Idag har Telia Ciscoroutrar i detta nät. Med den snabba trafikökningen ställs allt högre krav på växlarna i långdistansnätet. Här kan Telia välja mellan ATM, routrar eller något annat slag av växel.
Enligt Telia innebär satsningen på superinternet stora möjligheter för svensk industri. Man hävdar att framgångsrik medverkan bör leda till exportmöjligheter då denna teknologi med stor sannolikhet sprids i hela världen. Telia har redovisat sina planer till regeringen.