- Över 1 200 Magellan Passport-växlar har installerats hos 75 nätoperatörer, hälften hos publika och hälften hos privata, säger Mehmet Unsoy, direktör vid Nortels marknadsavdelning i Texas, som ansvarar för ATM-försäljningen.
Flygbolagen får eget ATM-nät
Infonet är en av Nortels största ATM-kunder. Men även en annan nätoperatör, flygbolagens gemensamma nätbolag Sita, bygger ett globalt nät med Nortels växlar.
Sitas nät är privat och konkurrerar inte med Infonet och Sprint. Det gör dock MFS Communications som bygger ut med Passportväxlar både i USA och Europa.
Infonet anger att Nortel är i en klass för sig bland ATM-leverantörerna just nu. Ingen annan har produkter som klarar datakom, telefoni och video på ett stabilt sätt i internationella nät, menar de.
Även Telias experter menar att Nortel är väl framme. Ofta försöker leverantörerna ligga före de standarder som tas fram av ATM Forum och det gör Nortel just nu, i synnerhet när det gäller att klara även telefoni via ATM-nät.
Mehmet Unsoy påpekar att Infonet idag är den enda av Nortels kunder som idag planerar erbjuda både datakom och telefoni.
Fyra ATM-växlar i familjen
I Magellanfamiljen ingår fyra olika ATM-växlar. Magellan Access används enbart för datakommunikation. Den har gränssnitt mot användare för bland annat IBM SNA. Denna växel ansluts till Magellan Passport via ett företagsspecifikt gränssnitt. Enligt Nortel finns cirka 10 000 sådana växlar i drift.
Magellan Passport är en mindre växel som kan placeras nära eller rentav hos kunden. Den har gränssnitt mot abonnenter för Frame Relay, Ethernet, ATM, analog telefoni, video och ISDN. Passport kommunicerar med telenätet med ISDN, Frame Relay eller ATM. Enligt Nortel har cirka 1 200 sådana växlar installerats.
Magellan Vector är något av ett flaggskepp i familjen. Den har gränssnitt gentemot lokala ATM-nät. Detta baseras på samarbetet mellan Nortel och Fore Systems, världens största leverantör av utrustning för lokala ATM-nät. Enligt Nortel har cirka 50 sådan växlar installerats.
Magellan Concorde nyttjas i långdistansnät för tunga trafikflöden med ATM- trafik. Växeln har ATM-gränssnitt och fibergränssnitt för datahastigheterna 34, 45, 155 och 622 Mbit/s. Fibergränssnitten baseras på standarderna Sonet i USA och SDH i Europa. Ett tiotal sådana växlar har levererats. Några nätoperatörer i USA sägs prova Concorde.
Göte Andersson