Mitel Semiconductor i Järfälla hoppas nå en årlig försäljning på minst 500 miljoner kronor för sin nya optolänk, skräddarsydd för att knyta ihop stora IP-routrar. - Den här typen av optolänk är helt ny på marknaden, säger Olof Svenonius, produktansvarig på Mitel Semiconductor.
Mitels optiska länk, som ska lanseras nästa år, klarar att överföra 30 Gbit/s upp till 200 meter. Den skall användas för att koppla samman snabba routrar och växlar i centrala nätväxlar för att hantera tunga trafikflöden. Därmed kan nätoperatörerna bygga ut sin kapacitet med nya routrar.
Mitels egen marknadsundersökning visar att det om några år kan finnas en årlig totalmarknad på 500 000 till en miljon sådana länkar. Priset beräknas bli högst 8 000 kronor per länk.
Mitel räknar visserligen med att en rad företag kommer att lansera liknande system, till exempel Cisco, Nortel, Alcatel och Lucent. Men Svenonius räknar med stora framgångar för den egna lösningen, delvis tack vare låga produktionskostnader.
- Vi hoppas ta en stor del av marknaden, säger han.
För Mitelkoncernen kan länken, som kallas Smart OSA (Optical Sub-Assembly), därmed bli ett riktigt guldägg om allt går enligt planerna. Hittills understiger kostnaden för systemutvecklingen tio miljoner kronor. För Mitel måste systemutvecklingen i Järfälla ha kommit som en positiv överraskning när företaget köpte gamla ABB Hafo 1996.
14 konstruktörer arbetar idag med systemet, och ytterligare tio skall anställas i Järfälla för systemutvecklingen.
Enligt planerna skall alla optokretsar produceras i Järfälla, men sammansättning av hela systemet görs av legotillverkare.
Ny laser grundbultenMitel såg ett behov av snabba optolänkar inom detta nya nischområde redan 1996. I samma veva kom en ingenjör på Mitel i Järfälla på en ny metod för att billigt producera ytemitterande lasrar (VCSEL, Vertical Cavity Surface Emitting Lasers). Denna laser blev grundbulten i Mitels nya länksystem.
Traditionellt monteras en laserkrets på bärare. Sedan läggs en ström genom lasern, och därefter justeras lasern in för bästa möjliga placering på bäraren gentemot fibern. Detta innebär en kostnadskrävande manuell justering.
Mitels nya patenterade metod går ut på att optokretsen placeras på en metallram, lead-frame. Kretsen justerar sig sedan själv till rätt läge tack vare ytspänning. Metoden innebär i praktiken att produktionskostnaden för färdigmonterade moduler med optiska kretsar på bärare reduceras med upp till 50 procent, enligt Svenonius.
Mitels optiska länk är ett flerkanalsystem med ett antal VCSEL-kretsar. Systemet har en VCSEL-krets per kanal, och varje kanal klarar 2,5 Gbit/s. Först utvecklade man en prototyp som med fyra kanaler klarar 10 Gbit/s. Den kommande produkten, som ska klara 30 Gbit/s, har 12-kanaler. Systemet är 7 mm brett, 3 mm högt och 9 mm långt.
Göte Andersson