Umeå blir först i Sverige och bland de absolut första städerna i världen att erbjuda billig IP-telefoni till hushållen i stor skala via de nya bredbandsnäten. Det visar en enkätundersökning som Elektroniktidningen gjort hos landets kommunala bostadsföretag.
- Vi räknar med att fatta beslut om IP-telefoni inom två till tre månader, säger Rolf Thomasson, vd i AB Bostaden, till Elektroniktidningen.
- Om fem år kommer både Internet och IP-telefoni att ligga på 80 procents penetration bland våra hyresgäster.
Fler drar åt samma håll
Hälften av hyresgästerna hos AB Bostaden har bredband idag, men Rolf Thomasson vill även erbjuda IP-telefoniabonnemang till de hushåll som inte har bredband. Hyresgäster som bara vill ringa billigt får en adapter som ansluter till bredbandsuttaget.
Den vanliga telefonen kopplas till adaptern och hyresgästen kan ringa. Därmed kan AB Bostaden även höja andelen abonnenter i sitt bredbandsnät.
även andra kommunala bostadsbolag i Sverige är inne på samma spår som AB Bostaden. Det visar en enkätundersökning som Elektroniktidningen gjort. 19 bostadsföretag, med 164 000 bostäder, anger där att de kommer att erbjuda sina hyresgästerna IP-telefoni redan i år.
Sammanlagt planerar 72 bostadsföretag, med 457 000 bostäder, att erbjuda IP-telefoni till sina hyresgäster framöver.
När Telia, via sitt bolag Skanova satsar i stor skala på IP-telefoni, ger det utan tvekan ökad trovärdighet åt tekniken. Skanova är Telias gamla nätavdelning, och företagets verkliga kärnverksamhet, med en årsomsättning på cirka 20 miljarder kronor.
- Vi levererar IP-telefoni via andra nätoperatörers bredbandsnät från och med mars månad i år. Dessa operatörer säljer IP-telefoni till sina bredbandsanslutna kunder. Vi säljer IP-telefoni som en grossisttjänst till dessa operatörer, säger Tomas Holmström, affärsansvarig för IP-telefoni i Skanova.
Skanova svarar för IP-telefonitrafiken från de lokala bredbandsnäten och företaget har sedan samtrafik med andra nätoperatörer i Sverige och utlandet. Tomas Holmström anger att Skanova nu förhandlar med flera nätoperatörer i landet om sin IP-telefonitjänst.
Bredbandsbolaget backar
Just nu provas tekniken i många svenska bredbandsnät. Riksbyggens bredbandsbolag Bonet provkör också i Umeå och till sommaren vill man erbjuda samtliga bredbandsabonnenter i kommunen IP-telefoni.
Företaget hoppas dessutom kunna erbjuda 100 000 abonnenter i hela landet IP-telefoni innan året är slut. även Bonet räknar med ett pris på 100 till 200 kronor per månad för obegränsad trafik till fasta telefonabonnenter i Sverige.
även Bredbandsbolaget provar IP-telefoni på flera platser i landet men företaget har fått ekonomiska problem och verkar nu inte längre fullfölja sina planer på lansering av IP-telefonitjänsten under 2001. Detta kan i sin tur öppna dörren för Skanova eller andra nätoperatörer hos de bostadsföretag som valt Bredbandsbolaget som leverantör.
Göte Andersson