Först av världens riktigt tunga långdistansoperatörer inför amerikanska AT&T en ny teknik kallad Intelligenta Optiska Nät (ION) som innebär att optiska våglängdskanaler sättas upp i realtid för att erbjuda högkapacitetsförbindelser till exempel för stora företag med enheter i amerikanska storstäder.
- Detta är inte vår vision, det är inget fältförsök med ny teknik. Det är ett nationellt införande av ny teknik som påtagligt kommer att utöka de tjänster vi kan erbjuda våra affärskunder, säger Dan Sheinbein i AT&T Labs.
AT&T:s nätdriftspersonal kan med två musklick etablera en ny förbindelse från stad till stad med en kapacitet från 45 Mbit/s till 10 Gbit/s. Det nya systemet styr även automatiskt om trafiken till en annan kabel om en fiber skulle grävas av.
Med den traditionella tekniken sköts omkopplingen manuellt. När det blir möjligt att snabbt och enkelt etablera bredbandstjänster, införa automatisk styrning för kortare eller längre tidsperioder så ökar möjligheterna dramatiskt att sälja olika slag av högkapacitetstjänster.
Många av dessa tjänster går helt enkelt inte att sälja rent praktiskt om de kräver manuell omställning av kablar och korskopplare.
De fördelar AT&T uppnår finns på två områden. Den första och sannolikt viktigaste är att de nya tjänsterna borde ge ökad försäljning. Den andra fördelen är att automatiseringen innebär att driftkostnaderna i långdistansnätet kan sänkas.
Elektroniktidningen har talat med en rad branschexperter. De mest optimistiska menar att nätoperatörernas kostnader åtminstone kan halveras tack vare den nya tekniken. Ett teknikskifte av detta slag innebär så stora fördelar att de som vill överleva måste införa tekniken. Det beskedet ger flera experter som Elektroniktidningen har talat med på bland annat Cisco, Ciena, Ericsson, Sycamore, Lumentis och Telia.
Det är tunga nätoperatörer som kan nå de största vinsterna, de har redan yttäckande nät på plats och kan därmed rulla ut tekniken i stor skala till många kunder. Därför är det logiskt att AT&T, USA:s största långdistansbolag, går i spetsen.
En dirigent per stad
Ciena Corporation har levererat den viktiga intelligenta optiska växeln, kallad Core Director. Mer än 40 Core Director är i drift och de finns i varje stad. Core Director är i grunden en avancerad elektrisk korskopplare som kommunicerar via optiska våglängdskanaler. Ett nytt signaleringsnät styr trafiken mellan dessa korskopplare. Det är detta smarta signaleringsnät som är själva grundbulten för de nya styrfunktionerna i det optiska nätet.
AT&T ansluter kunderna lokalt till en så kallad multitjänstplattform från Cisco som heter ONS 15454. Denna maskin kan hantera datakomtjänster mellan 1,5 Mbit/s och 10 Gbit/s inklusive Gigabit Ethernet.
ONS 15454 kan multiplexera samman olika bitströmmar till önskad kapacitet och trafiken går sedan till Cienas Core Director som slussar ut trafiken i långdistansnätet. ONS 15454 klarar alla viktiga tjänster, fasta hyrda ledningar, Internet, telefoni, data och videotrafik. AT&T anger att över 100 ONS 15454 har installerats och många fler skall tas i drift framöver.
Samtrafiken mellan Ciscos multitjänstplattform och Core Director baseras på den traditionella amerikanska transmissionsstandarden Sonet och proprietär signaleringsteknik. I nätet ingår också ett nätdriftsystem som utvecklats av AT&T.
Den tekniska innovationen handlar om att befintlig teknik har kombinerats på ett nytt sätt. De tekniska grundkomponenterna har funnits i flera år. Genom anpassning av befintliga system och införandet av ett signaleringsnät och ett överordnat styrsystem så blir det Intelligenta Optiska Nätet verklighet.
AT&T har inte redovisat kostnaderna för att införa systemet men branschexperter tror att beloppet uppgår till några miljarder kronor.
Europa på efterkälken
Hur snabbt tekniken slår igenom i resten av världen beror till stor del på den pågående standardiseringen. De flesta av världens nätoperatörer vill kunna använda tekniken både internt i sitt eget långdistansnät och för samtrafik med andra nätoperatörer. Detta förutsätter en rad nya standarder, framför allt för signalering. Under 2003 och 2004 kommer både standarder och produkter för ION på världsmarknaden, enligt industrins experter.
Det som nu hänt är helt enkelt att AT&T snabbt själv inför en proprietär lösning för att vinna fördelar mot konkurrenterna på den stenhårda långdistansmarknaden i USA. AT&T anger i kontraktet med Ciena och Cisco att de skall uppgradera sina produkter och införa standardiserad signalering när det blir möjligt, enligt leverantörerna.
I Europa har hittills inget av de traditionella telefonbolagen infört ION baserat på proprietär teknik. Skanova, som ansvarar för svenska Telias långdistansnät, är mycket intresserade även om inga beslut är fattade.
- En intelligent optisk växel, som till exempel Core Director från Ciena, bör införas i Skanovas nät de närmaste åren för att förstärka funktionaliteten, säger Lars Fernandez i Skanova till Elektroniktidningen.
Skanova har transmissionsutrustning för SDH-standarden huvudsakligen från brittiska Marconi medan Lucent är huvudleverantör för WDM-utrustningen. Dessa produkter måste Skanova integrera i det nya intelligenta nätet.
Standardisering pågår
Många leverantörer utvecklar nu produkter med samma funktionalitet som Cienas Core Director. Men det återstår att se vilka standarder de kommer att följa.
Arbete pågår nu framför allt inom telekomvärldens standardiseringsorganisation ITU, Internetvärldens IETF och Optical Internetworking Forum (OIF). Det finns öppen dragkamp på viktiga punkter.
Det handlar inte om en dragkamp mellan organisationerna utan det handlar om att olika industrigrupper inte är överens om vad som skall ingå i den kommande standarden.
Det närmaste året borde saken avgöras och då får vi se vad industrin verkligen kommer överens om. Alldeles oavsett vad resultatet blir så borde det sedan bli en stegvis utveckling när tekniken införs runt om i världen.
Göte Andersson