Från och med kommande nyår tillåter USA handel med frekvenser. De nya reglerna innebär att nätoperatörer, till exempel mobilbolag, får rätt att hyra ut frekvenser på kort- eller långtidskontrakt. En helt ny marknad skapas, värd tiotals miljarder kronor.
FCC:s nya regelverk innebär att dagens frekvensförvaltningsmodell rivs upp för en stor del av frekvensbanden, bland annat banden för mobiltelefoni, radiolänktrafik och privata radionät. Idag får en nätoperatör exklusiv tillgång till vissa frekvensband. Operatören är skyldig att inte störa andra operatörers kommunikation och får garantier att själv slippa störningar. Kontrollen utövas av FCC. Normalt är det så att ingen nätoperatör utnyttjar samtliga sina frekvenser över hela sitt tillståndsområde för trafik dygnet runt sju dagar i veckan. Det normala är istället att stora delar av de tilldelade frekvensbanden är lediga en stor del dygnets timmar. Den nya amerikanska regleringen anger hur andrahandsuthyrning skall införas samtidigt som störningskontrollen upprätthålls. |
Med hjälp av nya metoder skall det bli möjligt att i realtid känna av vilka frekvensband som är lediga och alltid hitta ledigt utrymme, även när trafiken är som tätast. Detta tekniska språng baseras på SDR, DFS och digitala signalprocessorer som nyttjas för helt nya funktioner. USA vill gärna ligga i första spår på detta område.
Införande av frekvenshandel har betydelse på flera plan. Det är en historisk förändring eftersom det innebär att den statligt styrda regleringen av radiobaserade nät ersätts av marknadsmekanismer.
- Det är en av de viktigaste frekvensreformerna i USA under de senaste tio åren, säger Michael K Powell, ordförande i Federal Communications Commission (FCC).
FCC publicerade det nya regelverket den 7 oktober och det träder i kraft till nyåret 2004. Konsekvenserna blir många. Regleringsmyndigheterna kan inte längre genomföra 3G-auktioner med orimligt upptrissade priser i länder där frekvenshandel införs. Nätoperatörer med outnyttjad kapacitet får rätt att sälja och det ändrar de grundläggande förutsättningarna eftersom det idag finns en stor volym outnyttjade frekvenser i hela världen.
Branschen är positiv
Saken är politiskt känslig i Europa eftersom regleringsmyndigheterna här har en tydligt styrande roll. Industrin hoppas på den nya USA-trenden.
- Jag tror att en liknande reglering sannolikt kommer även utanför USA. Vi kommer ifrån detaljregleringen från frekvensmyndigheterna, säger Krister Björnsjö, expert på frekvenspolitik i TeliaSonera.
Björnsjö menar att införande av öppen frekvenshandel kan vara en bra metod för att låta 3G-operatörerna komma åt de värdefulla frekvensbanden för markbaserade tv-sändningar.
Branschexperter bedömer att den största kommersiella nyttan inom fem år kan komma för radiolan (wlan) och bluetoothliknande produkter. De kan börja använda helt nya frekvensband. Efter 2010 kan mobiltelefoniliknande system slå igenom i tv-banden.
Svenska regleringsmyndigheten PTS förutspår ingen snabb förändring men räknar med att den nya amerikanska trenden slår igenom i Europa.
- I Sverige är frekvenshandel tilllåten i begränsad utsträckning idag. Inom tio år kan jag tänka mig att regelverket i Europa har ändrats så att frekvenshandel tillåts precis som i USA, säger Urban Landmark, PTS.
- Software Defined Radio och avancerad DFS kommer att användas i stor skala för flera frekvensband. Denna utveckling kommer vare sig vi vill det eller inte, säger han.
Alla är dock inte förtjusta.
- I Finland tycker vi inte om tanken på frekvenshandel och det är inte tillåtet enligt vår nuvarande lagstiftning, säger Pentti Lindfors, i Finlands Kommunikationsverk.
Göte Andersson