Huawei sålde för 3,83 miljarder dollar år 2003 och exporten svarade för drygt 20 procent. Företaget räknar med att sälja för över fem miljarder dollar i år och att exporten når cirka 40 procent. Huawei har en mycket bred produktportfölj med nätprodukter för fasta och mobilnät. Där ingår andra generationens mobilnät (GSM och CDMA) och tredje generationens mobilnät (UMTS och CDMA2000). |
Förlorare är de etablerade leverantörerna som nu tvingas acceptera att Huawei faktiskt kan konkurrera i högsta divisionen. Vilka leverantörer som blir förlorare i Saudiarabien återstår att se. Just nu verkar amerikanska Lucent dra kortaste strået.
De nya kontrakten till Huawei innebär att två mycket tunga nätoperatörer på en mycket krävande marknad utanför Kina valt den kinesiska uppstickaren. Tidigare har Huawei mest fått order i hemlandet Kina eller på marknader där lågt pris normalt är helt utslagsgivande. Så är det inte i det rika oljelandet Saudiarabien. Där är det en blandning av teknik, pris och politik som avgör.
- Om fem år är Huawei ett reellt hot mot Ericsson och de andra stora systemleverantörerna. Då är Huawei kanske nummer två eller tre, säger Bengt Nordström på konsultföretaget Northstream.
- Det är ingen stor överraskning
att Huawei får genombrottsorder i Saudiarabien.
Detta är betydelsefullt för företaget. Det ger förtroende och nya affärer hos andra nätoperatörer, säger Pär Eriksson, vd för Swedtel som säljer konsult- och nätbyggartjänster världen över, bland annat i Saudiarabien.
- Vi har testat Huaweis utrustning. Den är hyfsad. Huawei är den första nya tunga systemleverantören på många år, säger Pär Eriksson.
- Många andra systemleverantörer börjar bli ganska nervösa för Huawei. De är stora, duktiga och utvecklas snabbt säger Östen Mäkitalo, mobilexpert på Teliasonera.
- Det är anmärkningsvärt att Huawei får kontrakt på CDMA2000-nät i konkurrens med amerikanska företag i Saudiarabien. På detta område borde Lucent och andra amerikanska leverantörer vara starka, säger Mäkitalo.
På analytikernas radarskärmar
Elektroniktidningen har bett både Ericsson och Huawei om en kommentar men båda avböjer.
Vi har talat med analytiker.
- Ericsson ser sig inte hotat på det sättet att de förlorar globalt. Men konkurrensen hårdnar och blir mer aggressiv prismässigt i nya kontrakt. Det gäller för alla västliga leverantörer, säger Helena Nordman-Knutson på Öhmans fondkommission. Hon är känd som en av Sveriges skarpaste telekomanalytiker.
- Jag blev något förvånad när jag såg nyheten om Saudiarabien, för Huawei har inte varit synligt på 3G-området tidigare. Enligt den information jag har tror jag att Huawei hade ett klart lägre pris än konkurrenterna, säger Jussi Uskula, Deutsche Bank i Helsingfors.
Deutsche Bank sätter frågetecken för Huaweis systemprodukter.
- Jag tror inte att kvaliteten går
att jämföra med de stora leverantörernas. Hade de haft en hög kvalitet till ett bra pris hade de varit synliga på den europeiska marknaden och det har jag inte sett än. Men de förbättrar säkert kvaliteten hela tiden. Vi håller ett öga på Huawei för att se hur de utvecklas, säger Jussi Uskula.
Göte Andersson