JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Per Henricsson: Test- och mätbranschen ökar tempot

Per Henricsson: Test- och mätbranschen ökar tempot

Test- och mätbranschen är inte känd för att vara snabbfotad. Snarare är takten åt det sävliga hållet vare sig det är med- eller motvind. Men på senare tid känns det som att någonting hänt, förändringstakten har definitivt skruvats upp.
Bara det senaste året har bjudit på ett oscilloskop som korsats med en spektrumanalysator, en ny och kraftfull kortstandard, ett anrikt familjeföretag som inte klarade sig på egen hand och ett före detta garageföretag som inte längre med självklarhet kan säga sig vara störst. Dessutom innebar 2010 en välkommen återhämtning efter katastrof­året 2009.

Men boksluten från fjolåret visar också att Agilent tappat sin tät­position. Företaget, som prenumererat på förstaplatsen sedan tidernas begynnelse, fick se sig passerat av Danaher. Skillnaden är inte stor, det handlar bara om 49 miljoner dollar till Danahers fördel. Företaget omsatte 2,833 miljarder dollar inom test- och mät i fjol mot 2,784 miljarder dollar för Agilent.

Ytterligare en faktor att ta hänsyn till i kampen om första­platsen är att Agilent omsätter ungefär lika mycket på instrument för bioteknik, kemi och medicinområdet som på ren­odlade test- och mätinstrument.

Agilent kan också säga sig vara störst eftersom investment­bolaget Danahers test- och mätdivision består av ett antal fri­stående delar, däribland Tektronix och Fluke. Danaher är en långsiktig ägare som låter sina bolag leva sina egna liv utan allt för mycket inblandning.

Under fjolåret förvärvades även Keithley som dock bryter mönstret eftersom det ska integreras med Tektronix. Vilka synergier det kommer att ge är för tidigt att säga. Produktportföljerna har minimalt överlapp vilket lämnar fältet fritt för spekulationer om helt nya korsningar, liknade de nya flerdomänsoscilloskopen från Tektronix där företaget stoppat in en spektrumanalysator i sitt storsäljande blandsignaloscillo­skop DSO4000.

Tektronix har satt ribban lågt för spektrumdelen, den adderar mind­re än 10 procent till priset. Frågan är nu om marknaden verkligen vill ha det nya djuret och vad konkurrenterna i så fall ska hitta på?

I oscilloskopens toppsegment fortsätter annars debatten mellan LeCroy och Agilent vilken arkitektur och vilken processteknik som är bäst. De två företaget kommer till tals i var sin expertartikel på sidorna 28–33. Att Tektronix inte finns med beror på att företaget hamnat på efterkälken. Mot slutet av året ska det bli ändring på det, men företaget avböjde att redan nu berätta något om arkitekturen i den kommande toppmodellen DPO/DSA70000D.

Tyska Rohde & Schwarz överraskade alla förra sommaren genom att ge sig in på just oscilloskopmarknaden. Än är det för tidigt att se om satsningen bär frukt men den har för alltid förändrat spelplanen.

Även bland kortsystemen har gränserna flyttats fram en hel del det senaste året. Den av Agilent drivna kortstandarden AXIe har tagit steget från ritbordet till verkligheten. Än så länge är utbudet begränsat men de produkter som släpps visar ändå vad man kan åstadkomma med lite större ramar än vad PXI tillåter.

Samtidigt tänjer även företagen bakom PXI, och då i synnerhet National Instruments, hela tiden gränserna för vad som går att åstadkomma. Nu senast lanserades en vektorsignalanalsyator som klarar upp till 14 GHz. Något som var otänkbart för några år sedan.

Lite mer i skymundan finns LXI-standarden som på fem år skrapat ihop 1 500 certifierade produkter från 35 tillverkare.

På lite närmare håll kan vi konstatera att franska Orolia avvecklat det svenska dotterbolaget Pendulum. Beslutet sätter punkt för en närmare 50-årig epok. Utvecklingen av de mycket noggranna ­mätinstrumenten för tid och frekvens har rötterna i Philips industriverksamhet.
13 anställda berörs.

Det finns ingen anledning att tro att tempot i test- och mätbranschen skulle stanna av. Frågan är bara vilka nya instrument och vilka affärer vi kan blicka tillbaka på om ett år?

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)