JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Adam Edström: Ericsson blir motorn ur krisen

Allt inom elektronik är inte elände - telekominfrastruktur kan vara det som får svensk elektronik genom den nuvarande krisen med Ericsson som det stora dragloket.

Gott om goda nyheter från elektronikbranschen är det som bekant ont om. Tvärtom matas vi med bulletiner om bilindustri i kris, halvledarbolag som skär ner, svenska kontraktstillverkare som stänger fabriker, foundries som har dålig beläggning, utrustningsleverantörer som halverar omsättningen och mobiltelefontillverkare som ska spara miljarder. Mässorna lockar allt färre besökare. Och vem hörde senast talas om något nystartat företag som lyckats ta in riskkapital?

Är då allt inom elektronik elände? Å nej, så illa är det inte. När det gäller telekom finns faktiskt en rad ljuspunkter.
Ta bara det faktum att fjärde generationens mobiltelefoni faktiskt ser ut att gå från powerpoint till fungerande nät på utsatt tid. Ericsson och Teliasonera bygger just nu ett av ­världens första LTE-nät i Stockholm, som ska vara i drift nästa år.

Mobilt bredband blir förstås den viktigaste ­tjänsten. Och det behövs – dagens 3G-bredband har ju blivit en så populär tjänst att näten tidvis säckar ihop och datatakten blir långt från den utlovade även vid tider av måttlig trafik. Att Stockholm blir skyltfönster för Ericssons LTE-teknik är ju också positivt för Sverige.

Även inom fast kommunikation sker stora förändringar. Tidpunkten då de kretskopplade näten skrotas ut till förmån för ip-baserad teknik rycker allt närmare. Om allt går vägen kan övergången ske redan i år, med iptv som drivande tjänst, se artikel (länk). Även här hör Ericsson till pådrivarna och kan om utvecklingen går enligt plan etablera sig som branschledande även inom iptv där ju konkurrenterna Alcatel-Lucent och Nokia Siemens av hävd varit betydligt mer framgångsrika.

Ericsson har förvisso inte rosat aktiemarknaden på sistone, och dess personalpolicy där erfarenhet verkar väga betydligt lättare än färsk utbildning kan ifrågasättas. Men pressrapporteringen kring bolaget känns ändå onödigt negativ. Ericsson är ett av få telekombolag som faktiskt tjänar pengar i dessa tider, samtidigt som konkurrenterna Alcatel-Lucent blöder och Nortel tvingas söka konkursskydd. Flera av Ericssons leverantörer går riktigt hyggligt, vilket ju är ett gott tecken.

Att Kina äntligen delat ut sina 3G-licenser och kommer att investera många miljarder dollar i såväl infrastruktur som terminalutrustning de närmaste åren är förstås också till ­Ericssons fördel. Visst är konkurrensen med ZTE, Huawei och andra inhemska leverantörer stark, men Ericssons tekniska position och långvariga relationer med de kinesiska operatörerna ska inte underskattas.

Den konjunkturbetingade frossan på konsumentelektroniksidan slår förstås hårt mot mobildottern Sony Ericsson. Men frågan är om inte telekominfrastruktur är området som får svensk elektronik genom den nuvarande krisen, med Ericsson som det stora dragloket.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)