JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Är du redo att dö?

JAN TÅNGRING:
Är du redo att dö?
Elon Musk kräver att de som vill följa honom till planeten Mars förklarar sig redo att dö. Det visar att Elon Musk ibland står med båda fötterna på jorden. I alla fall i ögonblick av insikt mellan vilda science fictionprojekt.

Det är ganska billigt att skicka ut människor i rymden. Det som är dyrt är att hålla dem levande. Detta trots att rymdprogrammen dragit en kostnadsgräns där risken fortfarande varit absurt hög med jordiska mått mätt.

Var tjugonde rymdfarare har omkommit. I det amerikanska rymdfärjeprogrammet var målet att 99 av 100 resor skulle bära med sig en levande besättning tillbaka. Målet uppfylldes inte riktigt, eftersom två av 135 resor slutade illa.

Om 40 år hoppas miljardären Elon Musk att det finns en koloni med en miljon människor på Mars. De flesta av de första farkosterna kommer att skicka proviant, men kolonin ska bli självförsörjande på sikt.

Pionjärresan med fyra deltagare inleds i bästa fall redan 2018. Där vill Elon Musk själv inte följa med. Han vill se sina barn växa upp. ”Jag vill dö på Mars, men inte i en kraschlandning”.

Vissa spekulerar att det är Marsprojektet som är drivkraften bakom Elon Musks alla projekt – han vill underblåsa teknikutveckling som gör det möjligt för honom att sätta fötterna på Mars.

Han har sannerligen lyckats att sätta skjuts på elsamhället. Först med elbilar och nu med solceller och hembatterier, en trend som nu Sverige hakat på med subventioner – läs mer i denna text (länk).

Det är märkligt att det är science fictionidéer och privatpersoner som sätter dagordningen för teknikutvecklingen. Det brukade vara stater som gjorde moonshots.

Enligt Musk är syftet med Marsprojektet att rädda Homo sapiens. En vacker dag kommer jorden att träffas av en himlakropp av samma storlek som den som utrotade dinosaurierna. Med alla människor kvar på planeten jorden betyder den smällen slutet för Homo sapiens.

Kan man ta Elon Musks science fictionprojekt på allvar? Tja, att jorden hotas av dödliga asteroider är ju helt enkelt sant.

Det händer inte ofta, men när det händer har det gigantiska konsekvenser – liten sannolikhet men katastrofala konsekvenser är lika med hög risk, det är så man räknar. Rent statistiskt är det ett av mänsklighetens största hot, även om det låter som science fiction.

Så är du redo att dö för att resa till Mars och rädda mänskligheten?

Elon Musk må vara rik, men hans egna pengar räcker bara till att sparka igång en Marskolonisering. Även om han når sin ambition att sänka biljettpriset till Mars till en femtiotusendel av vad den är idag.

Han måste hitta en kommersiell nytta, föreskriver affärspressen.

Att rädda Homo sapiens skulle väl trots allt ha en stor kommersiell nytta? Det är nog snarare föreställningen om en asteroid som krockar med jorden som inte finns i affärstidningarnas föreställningsvärld.

Elon Musk lever i en betydligt större föreställningsvärld. Han tror exempelvis på filosofen Nick Boströms undergångsscenario om den så kallade AI-singulariteten, att robotarna plötsligt kan komma att ta över jorden när deras artificiella intelligens övertrumfar människan.

Elon Musk tror också på samma filosofs idé att vi med stor sannolikhet lever i en simulerad värld, som i filmen Matrix.

Två Kalifornienmiljardärer – alla tror att Musk är en av dem – finansierar ett forskningsprojekt för att ta reda på hur människan ska kunna bryta sig ut ur denna simulerade värld. Att resa till Mars räcker inte.

Så man får ta Elon Musks idéer med en nypa salt, och värdera var och en för sig.

Själv tycker jag att det för närvarande känns rimligare att tänka sig att det är robotar som kommer att bygga den första Marskolonin.* Men den planen skulle å andra sidan inte rädda homo sapiens vid en asteroidkollision.


FOTNOT:
* Efter att denna text publicerats i Elektroniktidningens oktobernummer avslöjade Elon Musk att robotar faktiskt kommer att bygga stora delar av marskolonins infrastruktur.  Elon Musk prenumerar inte på Elektroniktidningen, i alla fall inte under eget namn. Du kan prenumerera här (länk). 

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)