JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
Uppstartsföretaget Replisaurus, som utvecklar en billig tillverkningsteknik för att skapa kopparmönster på kisel, har förbättrat sin process så att den klarar ledarmönster ner till 500 nm separerade med ett avstånd på 300 nm.
– Demonstrationen av ett ledarmönster i koppar med en bredd på 500 nm är en viktig milstolpe i företagets historia, säger Replisaurus vd Patrik Möller i ett pressmeddelande.
Resultaten presenteras på konferensen Micro- an Nano-Engineering, MNE2005, i Wien den 21 september.

Replisaurus ECPR-process (ElectroChemical Pattern Replication) för att skapa ett kopparmönster på till exempel kisel baserad på replikering. Replikering fungerar ungefär på samma sätt som när man använder en stämpel. Kopparmönstret skapas dock inte med tryck utan genom att en spänning appliceras mellan ”stämpeln” och kiselskivan.

- En fabb som kör 30 000 åttatumsskivor per månad kan spara 20 miljoner dollar per år med vår teknik som bara behöver tre processteg jämfört med dagens metod som kräver åtta, sade Patrik Möller till Elektroniktidningen i februari.

Replisaurus ska inte tillverka produktionsutrustningen själva utan samarbetar med utrustningstillverkare som ska bygga in tekniken i sina maskiner.

MER LÄSNING:
 
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)