JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Inbyggnadspris till blodflödesmätare och talande läspenna
En flödesmätare som bedömer resultatet av en kranskärlsoperation under pågående operationen. Det är Sveriges bästa inbyggda system, enligt juryn för Stora Embeddedpriset. Flödesmätaren minimerar behovet av att göra om operationen senare i livet.
En kirurg som utför en bypassoperation har hittills haft små möjligheter att mäta flödet i den artär som sytts fast på hjärtats kranskärl. Ändå är flödet genom den artären avgörande för om operationen ska behöva göras om inom fem eller tio år, eller rentav aldrig.

- Patienterna är idag ofta ganska unga, neråt 40-årsåldern. För dem är det oerhört viktigt att inte behöva göra om operationen alltför många gånger i livet, säger Mikael Löfgren, utvecklingschef på Millicore.

Hans företaget har därför utvecklar en blodflödesmätare som mäter tryck och flöde genom att spruta vätska genom i artären innan den sys fast i aortan. Kirurgen får då reda på om flödet är tillräckligt bra, och kan i annat fall flytta eller byta ut den nya artären.

För denna produkt, kallad Myoflow, fick Millicore igår på Tekniska Mässans galamiddag ta emot Stora Embeddedpriset, en utmärkelse som delas ut av IM-föreningens Embeddedsektion i samarbete med Elektronikindustriföreningen, KK-stiftelsens projekt Minst och Tekniq samt en branschtidning.

Myoflow är än så länge på prototypstadiet, den har inte gått igenom de nödvändiga certifieringarna för medicinsk utrustning, men den studeras noga av personal på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg som också varit bollplank i produktutvecklingen.

Stora Embeddedpriset består av ära, plus ett konstverk. Organisationerna delar även ut ett studentpris som därtill omfattar 50 000 kronor. Detta gick i år till den talande läspennan Redpen, utvecklad av Johan Strömbom. Pennan läser text, talar, lyssnar och skriver utifrån kommandon. Den innehåller ett par processorer och en programmerbar logikkrets, samt ett neuralt nätverk med vars hjälp användaren kan lära upp pennan att tolka tecken och röstkommandon.

De flesta deltagarna i studentklassen tävlade med sina exjobb. Dock inte Johan Strömbom - han hade konstruerat hela skapelsen på fritiden för att vara med i tävlingen.

- Det svåraste var skrivaren. Jag köpte en skrivare för 199 kronor på en stormarknad och tog ut de delar jag behövde. Det tog ett tag att få det att fungera, berättar han.

Hans penna är än så länge en prototyp och han har inga egna planer på att kommersialisera den.

Totalt hade sex finalister nominerats till Stora Embeddedpriset och fem till studentpriset.
 
 
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)