– Medea+ och dess föregångare Medea och Jessi har byggt upp dem så att de är i paritet med ekosystemen i Silicon Valley, Texas, New York, Taiwan, Kina, Japan och Korea.
Och eftersom Europa har en krympande och dessutom åldrande befolkning gäller det att slå vakt om det som uppnåtts.
– Innovationer driver den ekonomiska tillväxten och behövs för att Europa inte ska bli ”ett museum över framtiden”, säger Arthur van der Poel.
Därför är det dags att fundera på vad som händer när Medea+ tar slut 2008.
– Är jobbet klart? Är Europa konkurrenskraftigt eller är det vettigt med en efterföljare? I så fall finns det ett antal frågor som måste besvaras.
Det gäller bland annat om man ska bygga vidare på områden där Europa är starkt eller satsa på att täppa igen luckor? Om man ska satsa på tillväxtområden eller stödja den etablerade industrin? Och den infekterade frågan om icke-europeiska företag eller organisationer ska få delta?
– Vi kommer att börja diskutera det med de berörda myndigheterna nästa år, säger Arthur van der Poel.
Organisationen Medea+ har dock inga egna pengar att dela ut. All finansiering kommer från de deltagande företagen själva eller från lokala myndigheter. I Sverige är det Vinnova som står för den statliga finansieringen.
Medea+ har kört två spår, ett för processteknik och ett för tillämpningar.
– Vi kommer att behöva förslag på nya tillämpningsområden som vi inte täcker idag, till exempel inom bioteknik eller medicinområdet.
En viktig aspekt för en uppföljare till Medea+ är att koordinera tillämpningsområdena med andra europaprogram som Eniac, Artemis, Itea och Celtic.
På tekniksidan finns hindren för nya processgenerationer listade i ITRS roadmap som utarbetas gemensamt av halvledarindustrin. Men vägen till en ny generation är alltid kantad av stickspår.
– År 2001 trodde 55 procent av deltagarna på Sematechs litografikonferens att EUV skulle komma att användas för 50 nm. 25 procent höll på elektronstrålelitografi och ingen röstade på ljus med 193 nm.
– Det berodde på att ingen hade hört talas om ”immersion” som ser ut att göra 193 nm till vinnare även om EUV stärkt sina positioner på sistone.
Medea+ är ett åttaårigt projekt som startade 2001. Hittills har 70 forskningsprogram fått klartecken. De samlar 350 företag, institut och högskolor och har en sammanlagd budget på 18 700 manår.