JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Hundratals forskningsmiljoner till elektronik

Stiftelsen för strategisk forskning har anslagit 34 miljoner kronor till nanoelektronikforskning vid Lunds universitet och 37 miljoner kronor på bioelektronikforskning vid Karolinska Institutet. Trådlös kommunikation i Lund får därtill 40 miljoner, inbyggda system i Västerås får 43 och antennteknik vid Chalmers lika mycket. Totalt satsar stiftelsen 800 miljoner kronor på 18 nya forskningscentrum.
Professorerna Lars Samuelsson och John Andersson i Lund, Magnus Berggren i Linköping, Hans Hansson i Västerås och Mats Viberg i Göteborg hör till vinnarna när Stiftelsen för strategisk forskning, SSF, anslår 800 miljoner kronor på 18 olika strategiska forskningscentrum. De 18 är utvalda bland 230 ansökningar.

I Lund ska Samuelsson och hans forskargrupp bygga upp ett centrum för nanoteknologi, där ett viktigt fokus blir självorganiserande system av nanotrådar. Dessa kan användas för uppbyggnad av halvledare och inom biomedicin. Enligt SSF är detta ett av de mest lovande områdena inom halvledartekniken just nu.

Samuelssons grupp var först i världen med att visa fungerande atomära heterostrukturer i nanotrådar, något som banar vägen för framtida nanokomponenter för höghastighetselektronik och fotonik. Gruppen leder också det europeiska nanotrådsprojektet Node.

Ett annat fokus gäller sensorer för biomedicin. Här tror forskarna att man inom tre år ska kunna ta fram prototyper för kontakter som kan fånga upp nervsignaler. Ett startupföretag, QuNano, har bildats för detta ändamål.

Anslaget på 37 miljoner kronor till organisk bioelektronik ska gå till uppbyggnaden av ett forskningscentrum vid Karolinska Institutet. Det ska ledas av Agneta Richter-Dahlfors vid KI, med formellt lyda under Linköpings universitet där Magnus Berggren är verksam. Även Acreo är med i uppbyggnaden.

- Vi skapar en arena för sann tvärvetenskap och en utmärkt grogrund för nya företag eftersom  de båda forskningsområdena elektronik och biologi bara precis börjat närma sig varandra, säger Berggren i ett pressmeddelande.

Ett konkret mål är att ta fram material som efterliknar cellens funktioner och som ska kunna opereras in i mänsklig vävnad. Ett annat mål är att fostra en ny generation forskare som förenar kompetens inom bioelektronik, molekylärbiologi och andra relaterade områden.

I SSFs satsningar ingår även ett centrum för trådlös kommunikation i Lund, lett av John B Andersson, ett centrum för inbyggda system vid Mälardalens högskola i Västerås, lett av Hans Hansson, samt ett antennteknikcentrum vid Chalmers i Göteborg, lett av Mats Viberg. Totalt får dessa fem centrum närmare 200 miljoner kronor. Anslagen ska räcka i fem år.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)