En hel del arbete återstår dock innan dessa material är industriellt användbara. Professor Spartak Gevorgian vid Chalmers MC2-center ska nu leda EU-projektet Nanostar, inom ramen för det sjätte ramprogrammet, med målet att ta fram allt från teorier till tillverkningsprocesser och demonstratorer för tekniken. Till en början gäller det att minimera temperaturberoendet och förlusterna, och förbättra långtidsegenskaperna.
De ferroelektriska material som ingår i projektet är komplexa metalloxiddielektrika som bariumtitanat och strontiumtitanat, med hög dielektrisk genomsläpplighet. Eftersom de dielektriska egenskaperna ändras med det elektriska fältet så går det i teorin att ta fram spänningsstyrda kapacitanser och i förlängningen en rad avstämbara komponenter.
- Vi kommer att ta fram demonstratorer för mikrovågskommunikation, men de kommer också att ha potentiell användning inom optoelektronik och för sensorer, säger Gevorgian i ett pressmeddelande.
Han nämner avstämbara akustiska tunnfilmsvågresonatorer (TFBAR, thin film bulk acoustic wave resonator) som exempel på en helt ny typ av komponent som kan tas fram med tekniken.
Förutom Chalmers och Ericsson deltar även Philips, Temex samt en schweizisk och en rysk högskola i projektet.