Han har tidigare arbetat på Ericsson, bland annat med att byggt upp rfic-kompetens. Annars kommer större delen av konstruktörerna från wlanföretaget Spirea, som gick i konkurs hösten 2004.
– Jag var med och letade köpare till Spirea men när det inte blev någon affär stod vi utan arbete. Kontaktytorna fortsatte dock att arbeta och det var så vi kom i kontakt med Dibcom som sen anställde oss.
Det franska moderbolaget har utvecklat basbandskretsen för DVB-H men samarbetade tidigare med andra företag om rf-delen. Nu kan företaget kapa kostnaderna genom att använda den svenskutvecklade kretsen.
Kontoret i Kista drog igång för knappt ett år sedan och på mässan 3GSM i Barcelona nästa vecka går det att beskåda resultatet av Kistakontorets arbete: en trebandsmottagare för DVB-H, det vill säga digital-tv för mobiltelefoner. Rf-kretsen och basbandskretsen sitter i samma kapsel som inte är större än 12x12 mm. Effektförbrukningen är 0,4 W i kontinuerlig drift och runt 40 mW vid tv-mottagning i så kallat ”time-slicing”-läge. Men Jonas Jönsson gör ändå ingen större affär av att det gått fort att få fram en fungerande krets.
– Jag har sett enkla saker ta lång tid och komplicerade konstruktioner som gått fort. Det beror på vilken erfarenhet man har, hur man bryter ner arbetet och hur man planerar.
Han vill inte avslöja så mycket om kretsen annat än att den klarar tre frekvensband, VHF, UHF och L-bandet, vilket innebär att den fungerar både i Europa, Asien och USA. Det medför också att den har tre ingångar med separata lågbrusförstärkare.
Kretsen är tillverkad i en CMOS-process, dock inte samma som basbandskretsen som är tillverkad i process på 0,13 µm. Nu söker Jonas Jönsson fler medarbetare för nästa fas.
– Vi ska ta fram en ny generation som är mer integrerad och behöver duktiga analogkonstruktörer.