Miljöministerns förslag möttes av massiv kritik från industrin, vars företrädare i menade att ett förbud i praktiken skulle omöjliggöra såväl import som produktion av elektronik här i landet. Att döma av den rapport KemI lämnade till departementet i förra veckan har myndigheten lyssnat på dessa argument.
”Ett förbud skulle med all sannolikhet stoppa tillverkning och import av flertalet elektroniska produkter” och det ”skulle inte heller leda till några kända vinster för hälsa och miljö” skriver KemI i ett pressmeddelande.
KemI anser också, i likhet med många av förslagets kritiker, att frågan hör hemma på EU-nivå. Hälsoriskerna kring TBBPA utreds för närvarande inom EU, ett arbete vars resultat ska finnas framme innan årets slut. Därefter anser KemI att regeringen vid det laget bör göra en ny bedömning, och om man då absolut finner det nödvändigt att införa ett nationellt förbud så bör ett sådant vara begränsat och införas stegvis, tidigast från mitten av 2007.
En av förslagets argaste kritiker, Lars Wallin på produktionsindustriorganisationen IPC, säger att KemIs svar i och för sig är bra. Men han menar att blotta förekomsten av ett förbudsförslag är tillräckligt för att skrämma bort utländska företag från att etablera sig här i landet.
- De ser ju hur regeringen lägger det ena industrifientliga förslaget efter det andra, och förr eller senare är det väl något som går igenom. Sådant hjälper ju inte investeringsklimatet, utan snarare tvärtom, säger han till Elektroniktidningen.